De dreigende monsterboete in de Verenigde Staten heeft de zenuwen op scherp gezet bij BNP Paribas. Intern wordt bij de Franse grootbank het debat gevoerd of toplui van de bank niet beter zouden aftreden. Ook voorzitter Baudoin Prot ligt onder vuur om af treden.

Volgens The Wall Street Journal is er al langer onenigheid bij BNP Paribas tussen de traditioneel voorzichtigere bankiers van de retailbankafdeling en hun 'agressievere' collega's uit de zakendivisie. Die onenigheid zou de voorbije weken nog accuter geworden zijn, nadat bekendraakte dat de Amerikaanse autoriteiten een boete overwegen van meer dan 10 miljard dollar (7,35 miljard dollar).

De Franse grootbank kreeg in de VS de wind van voren door het verbreken van de embargo's tegen landen als Soedan, Cuba of Iran. Om het geschil te regelen, zouden de autoriteiten willen dat BNP Paribas in de eerste plaats schuldig pleit aan de strafklachten.

Komt er ook werkelijk een miljardenboete, dan heeft dat onrechtstreeks ook gevolgen voor de Belgische staat. Ons land heeft namelijk een belang van 10,3 procent in BNP Paribas sinds de overname van Fortis Bank door de Franse grootbank. Dat zou dan gevolgen kunnen hebben voor het dividend dat de staat ontvangt. (Belga/BO)

De dreigende monsterboete in de Verenigde Staten heeft de zenuwen op scherp gezet bij BNP Paribas. Intern wordt bij de Franse grootbank het debat gevoerd of toplui van de bank niet beter zouden aftreden. Ook voorzitter Baudoin Prot ligt onder vuur om af treden. Volgens The Wall Street Journal is er al langer onenigheid bij BNP Paribas tussen de traditioneel voorzichtigere bankiers van de retailbankafdeling en hun 'agressievere' collega's uit de zakendivisie. Die onenigheid zou de voorbije weken nog accuter geworden zijn, nadat bekendraakte dat de Amerikaanse autoriteiten een boete overwegen van meer dan 10 miljard dollar (7,35 miljard dollar). De Franse grootbank kreeg in de VS de wind van voren door het verbreken van de embargo's tegen landen als Soedan, Cuba of Iran. Om het geschil te regelen, zouden de autoriteiten willen dat BNP Paribas in de eerste plaats schuldig pleit aan de strafklachten. Komt er ook werkelijk een miljardenboete, dan heeft dat onrechtstreeks ook gevolgen voor de Belgische staat. Ons land heeft namelijk een belang van 10,3 procent in BNP Paribas sinds de overname van Fortis Bank door de Franse grootbank. Dat zou dan gevolgen kunnen hebben voor het dividend dat de staat ontvangt. (Belga/BO)