'Ik voel in geen énkel fiscaal dossier politieke druk'. Dat zegt Hans D'Hondt, de topman van de FOD Financiën in Z-Talk Goossens. Hij doet de uitspraken naar aanleiding van de zaak Karel Anthonissen versus Karel De Gucht.

Vorige week werd een intern onderzoek gevoerd binnen de FOD om na te gaan of de baas van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) Frank Philipsen ongeoorloofde communicatie heeft gehad met Europees Commissaris Karel De Gucht over zijn belastingdossier. De Gucht vroeg extra interne documenten op bij Philipsen om zijn zaak tegen gewestelijk directeur Karel Anthonissen te verdedigen.

De zaak leidde tot een openlijk conflict tussen De Gucht (Open VLD) en staatssecretaris John Crombez (SP.A), die De Gucht beschuldigde van onwaarheden. Na een intern onderzoek blijkt nu dat Frank Philipsen niets te verwijten valt.

Hans D'Hondt stelt formeel dat er geen sprake is van politieke beïnvloeding. 'Ik heb in geen enkel dossier, noch in disciplinaire zaken, noch in fiscale zaken ooit druk gevoeld of een tussenkomst gemerkt van mijn voogdijminister.'

Ook de interne kritiek dat de top van Financiën politiek benoemd is, pareert hij: 'Er spelen geen partijpolitieke invloeden bij de aanwijzing van de mensen binnen het directiecomité, noch daaronder. Dat is onzin,' voegt hij eraan toe.

Rechten

Hij stelt ook dat iedere Belg, net zoals Karel De Gucht, zijn belastingdossier kan opvragen bij Frank Philipsen vanwege de wet van openbaarheid van bestuur.

Het is ook mogelijk om aan de baas van een controleur te vragen om de controleur in kwestie van zijn dossier te halen, in het geval de belastingplichtige ervaart dat de controleur zijn boekje te buiten gaat. 'Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat iedereen zijn eigen controleur kiest.'

Reorganisatie

Hans D'Hondt vertelt ook over de reorganisatie van de FOD Financiën, die hij sinds twee jaar in gang heeft gezet. Hij reageert ook op de kritiek van de ondernemers, die ervaren dat de fiscus een heksenjacht op hen organiseert.

Bekijk de integrale uitzending van Z-Talk Goossens met Hans D'Hondt online, of vanaf zaterdagochtend op Kanaal Z. (VG)

'Ik voel in geen énkel fiscaal dossier politieke druk'. Dat zegt Hans D'Hondt, de topman van de FOD Financiën in Z-Talk Goossens. Hij doet de uitspraken naar aanleiding van de zaak Karel Anthonissen versus Karel De Gucht. Vorige week werd een intern onderzoek gevoerd binnen de FOD om na te gaan of de baas van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) Frank Philipsen ongeoorloofde communicatie heeft gehad met Europees Commissaris Karel De Gucht over zijn belastingdossier. De Gucht vroeg extra interne documenten op bij Philipsen om zijn zaak tegen gewestelijk directeur Karel Anthonissen te verdedigen. De zaak leidde tot een openlijk conflict tussen De Gucht (Open VLD) en staatssecretaris John Crombez (SP.A), die De Gucht beschuldigde van onwaarheden. Na een intern onderzoek blijkt nu dat Frank Philipsen niets te verwijten valt. Hans D'Hondt stelt formeel dat er geen sprake is van politieke beïnvloeding. 'Ik heb in geen enkel dossier, noch in disciplinaire zaken, noch in fiscale zaken ooit druk gevoeld of een tussenkomst gemerkt van mijn voogdijminister.' Ook de interne kritiek dat de top van Financiën politiek benoemd is, pareert hij: 'Er spelen geen partijpolitieke invloeden bij de aanwijzing van de mensen binnen het directiecomité, noch daaronder. Dat is onzin,' voegt hij eraan toe. Rechten Hij stelt ook dat iedere Belg, net zoals Karel De Gucht, zijn belastingdossier kan opvragen bij Frank Philipsen vanwege de wet van openbaarheid van bestuur. Het is ook mogelijk om aan de baas van een controleur te vragen om de controleur in kwestie van zijn dossier te halen, in het geval de belastingplichtige ervaart dat de controleur zijn boekje te buiten gaat. 'Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat iedereen zijn eigen controleur kiest.' Reorganisatie Hans D'Hondt vertelt ook over de reorganisatie van de FOD Financiën, die hij sinds twee jaar in gang heeft gezet. Hij reageert ook op de kritiek van de ondernemers, die ervaren dat de fiscus een heksenjacht op hen organiseert. Bekijk de integrale uitzending van Z-Talk Goossens met Hans D'Hondt online, of vanaf zaterdagochtend op Kanaal Z. (VG)