Medewerkers van de Britse bank worden ervan verdacht te hebben gesjoemeld met de zogenaamde libor-tarieven. Dat zijn rentetarieven die worden verrrekend in het handelsverkeer met andere banken.

Intussen overweegt het Serious Fraud Office (SFO) bankiers die hebben geprobeerd interbancaire rente op leningen te manipuleren strafrechtelijk te vervolgen. Ook de overheid wil de praktijken van het Britse bankwezen tegen het licht houden.

Het onderzoek naar de rentefraude spreidt zich uit over meer dan twintig banken en twaalf toezichthouders.

Vorige week woensdag had Barclays er mee ingestemd om 290 miljoen pond (360 miljoen euro) te betalen aan regulatoren in Groot-Brittannië en de VS.

Voorzitter Marcus Agius besliste maandag uiteindelijk op te stappen bij Barclays met de mededeling 'the buck stops with me'. Agius was vijf en een half jaar voorzitter van de Britse bank. Maar volgens John Mann, een Labor-politicus die deze week de top van de bank op de rooster wil leggen over de fraudezaak, is de scalp van Agius onvoldoende. "The buck in Barclays stops with Bob Diamond," aldus Mann. Diamond is CEO van de bank.

Barclays belooft alvast beterschap via een officiële verklaring. De belaagde bank plant een grondige beoordeling van de 'gebrekkige' praktijken uit het verleden, een openbaar verslag van de bevindingen van de audit, en een nieuwe verplichte gedragscode voor alle medewerkers. Barclays wil ook een 'zero tolerance policy' toepassen tegenover praktijken die haar reputatie kunnen beschadigen, aldus de bank.

CEO Diamond blijft tot nader order op post, Agius blijft voorzitter tot een opvolger gevonden wordt. (Belga/BBC/BO)

Medewerkers van de Britse bank worden ervan verdacht te hebben gesjoemeld met de zogenaamde libor-tarieven. Dat zijn rentetarieven die worden verrrekend in het handelsverkeer met andere banken.Intussen overweegt het Serious Fraud Office (SFO) bankiers die hebben geprobeerd interbancaire rente op leningen te manipuleren strafrechtelijk te vervolgen. Ook de overheid wil de praktijken van het Britse bankwezen tegen het licht houden.Het onderzoek naar de rentefraude spreidt zich uit over meer dan twintig banken en twaalf toezichthouders. Vorige week woensdag had Barclays er mee ingestemd om 290 miljoen pond (360 miljoen euro) te betalen aan regulatoren in Groot-Brittannië en de VS. Voorzitter Marcus Agius besliste maandag uiteindelijk op te stappen bij Barclays met de mededeling 'the buck stops with me'. Agius was vijf en een half jaar voorzitter van de Britse bank. Maar volgens John Mann, een Labor-politicus die deze week de top van de bank op de rooster wil leggen over de fraudezaak, is de scalp van Agius onvoldoende. "The buck in Barclays stops with Bob Diamond," aldus Mann. Diamond is CEO van de bank.Barclays belooft alvast beterschap via een officiële verklaring. De belaagde bank plant een grondige beoordeling van de 'gebrekkige' praktijken uit het verleden, een openbaar verslag van de bevindingen van de audit, en een nieuwe verplichte gedragscode voor alle medewerkers. Barclays wil ook een 'zero tolerance policy' toepassen tegenover praktijken die haar reputatie kunnen beschadigen, aldus de bank.CEO Diamond blijft tot nader order op post, Agius blijft voorzitter tot een opvolger gevonden wordt. (Belga/BBC/BO)