Het principeakkoord van de leiders van de eurolanden over Griekenland omvat onder meer de oprichting van een privatiseringsfonds in Luxemburg om voor 50 miljard euro aan Griekse staatseigendommen te verkopen. De helft van de opbrengst kunnen de Grieken aanwenden om de Griekse banken te herkapitaliseren, 12,5 miljard mag Athene gebruiken om schulden terug te betalen en nog eens 12,5 om investeringen te doen. Dat laatste was kennelijk een vereiste voor de Griekse premier Alexis Tsipras.

De privatisering van enkele staatsbezittingen was één van de moeilijkste knelpunten tijdens de marathonvergadering afgelopen nacht.

Update

Terwijl de nota van de eurogroep in eerste instantie de mogelijkheid opperde om het fonds in Luxemburg onder te brengen, zal dat er uiteindelijk 'in Griekenland' komen en 'door Griekenland beheerd' worden. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls maandag verklaard. Hij benadrukte daarbij het 'respect voor de soevereiniteit' van Griekenland.

Kritiek

Het akkoord oogst veel kritiek op de sociale media. De veelzeggende hashtag #ThisIsACoup (Dit is een staatsgreep) is vanochtend de op een na meest gebruikte hashtag op Twitter wereldwijd. In onder andere Duitsland, Griekenland, Finland en België prijkte hij bovenaan de ranglijst van meest gebruikte hashtags bij commentaren.

Volgens The Guardian is de hashtag zondagavond gelanceerd door Sandro Maccarrone, volgens zijn Twitterprofiel een professor wiskunde en fysica. 'Het voorstel van de eurogroep is een verdoken staatsgreep tegen het Griekse volk', zo schreef hij.

Paul Krugman, Reuters
Paul Krugman © Reuters

Maar de hashtag kreeg vooral een flinke duw in de rug van de Amerikaanse topeconoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman. Die haalde in zijn wekelijkse column voor The New York Times opnieuw zwaar uit naar het Europese beleid inzake Griekenland.

'Veronderstel dat je Tsipras een incompetente idioot vindt. Veronderstel dat je Syriza vurig van de macht weg wilt. Veronderstel dat je het vooruitzicht die vervelende Grieken uit de euro te duwen verwelkomt. Dan nog blijft de lijst met eisen van de eurogroep waanzin'.

'ThisIsACoup heeft het helemaal juist. Dit is niet langer hard, dit wordt pure wraakzucht, pure vernieling van nationale soevereinitiet, zonder hoop op herstel. Het is wellicht bedoeld om een aanbod te zijn dat Griekenland niet kan aanvaarden, maar dan nog is het een grotesk verraad van alles wat het Europees project geacht werd te zijn.'

Spanje

Ook Pablo Iglesias, de leider van de Spaanse antibesparingenpartij Podemos - zeg maar de tegenhanger van Syriza, liet van zich horen: 'Al onze steun aan het Griekse volk en haar regering tegen de gangsters'.

'Wat men van plan is in Griekenland, is het plegen van een financiële staatsgreep en het omvormen van Griekenland tot een protectoraat', hekelt voormalig europarlementslid Pablo Echenique, intussen regionaal parlementslid voor Podemos.

De Griekse saga wordt van erg nabij gevolgd in Spanje, waar er eind dit jaar parlementsverkiezingen gepland staan. Podemos is er in iets meer dan een jaar tijd uitgegroeid tot de derde politieke formatie.

Het principeakkoord van de leiders van de eurolanden over Griekenland omvat onder meer de oprichting van een privatiseringsfonds in Luxemburg om voor 50 miljard euro aan Griekse staatseigendommen te verkopen. De helft van de opbrengst kunnen de Grieken aanwenden om de Griekse banken te herkapitaliseren, 12,5 miljard mag Athene gebruiken om schulden terug te betalen en nog eens 12,5 om investeringen te doen. Dat laatste was kennelijk een vereiste voor de Griekse premier Alexis Tsipras.De privatisering van enkele staatsbezittingen was één van de moeilijkste knelpunten tijdens de marathonvergadering afgelopen nacht.Het akkoord oogst veel kritiek op de sociale media. De veelzeggende hashtag #ThisIsACoup (Dit is een staatsgreep) is vanochtend de op een na meest gebruikte hashtag op Twitter wereldwijd. In onder andere Duitsland, Griekenland, Finland en België prijkte hij bovenaan de ranglijst van meest gebruikte hashtags bij commentaren.Volgens The Guardian is de hashtag zondagavond gelanceerd door Sandro Maccarrone, volgens zijn Twitterprofiel een professor wiskunde en fysica. 'Het voorstel van de eurogroep is een verdoken staatsgreep tegen het Griekse volk', zo schreef hij.Maar de hashtag kreeg vooral een flinke duw in de rug van de Amerikaanse topeconoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman. Die haalde in zijn wekelijkse column voor The New York Times opnieuw zwaar uit naar het Europese beleid inzake Griekenland.'Veronderstel dat je Tsipras een incompetente idioot vindt. Veronderstel dat je Syriza vurig van de macht weg wilt. Veronderstel dat je het vooruitzicht die vervelende Grieken uit de euro te duwen verwelkomt. Dan nog blijft de lijst met eisen van de eurogroep waanzin'.'ThisIsACoup heeft het helemaal juist. Dit is niet langer hard, dit wordt pure wraakzucht, pure vernieling van nationale soevereinitiet, zonder hoop op herstel. Het is wellicht bedoeld om een aanbod te zijn dat Griekenland niet kan aanvaarden, maar dan nog is het een grotesk verraad van alles wat het Europees project geacht werd te zijn.'Ook Pablo Iglesias, de leider van de Spaanse antibesparingenpartij Podemos - zeg maar de tegenhanger van Syriza, liet van zich horen: 'Al onze steun aan het Griekse volk en haar regering tegen de gangsters'.'Wat men van plan is in Griekenland, is het plegen van een financiële staatsgreep en het omvormen van Griekenland tot een protectoraat', hekelt voormalig europarlementslid Pablo Echenique, intussen regionaal parlementslid voor Podemos. De Griekse saga wordt van erg nabij gevolgd in Spanje, waar er eind dit jaar parlementsverkiezingen gepland staan. Podemos is er in iets meer dan een jaar tijd uitgegroeid tot de derde politieke formatie.