Roger De Clerck, bijgenaamd Boer Declerck, is overleden. Hij was de man die van Beaulieu een internationale textielmagnaat maakte. De Clerck werd 91 jaar.

Roger 'boer' De Clerck (91) belichaamt zowat op z'n eentje een manier van zakendoen die de zuidhoek van West-Vlaanderen zijn 'Texaanse reputatie' opleverde. De peetvader van Beaulieu begon klein, als kind van een herenboer uit Wielsbeke, ontdekte een gouden kip - tapijten tuften - en bouwde vervolgens een imperium uit dat in 2000 zo'n 120 miljard omzet draaide en 20.000 jobs verschafte.

De naam Beaulieu duikt op in menig al dan niet vermeend fiscaal schandaal. Zonen en dochters kregen in het begin van de jaren negentig elk hun deel waardoor het concern opslitste in zes takken. De op één na grootste daarvan is Domo van zoon Jan De Clerck. Hij brak met zijn familie - en daardoor ook met een oude economische én politieke cultuur.

'Toonaangevend voor Vlaanderen'

Roger De Clerck was een boegbeeld van de Vlaamse industrie en was voor Vlaanderen toonaangevend, luidt de reactie van gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka, Hans Maertens. "Wat hij in een mensenleven heeft gerealiseerd, is indrukwekkend."

Voor de tapijtindustrie in West-Vlaanderen is De Clerck van groot belang geweest, benadrukt Maertens. "Het is een eerbetoon dat onlangs nog bekendgemaakt werd dat het hoofdkwartier van Beaulieu van Waregem terug naar Wielsbeke verhuist", zegt hij. De Clerck bouwde zijn imperium vanuit Wielsbeke uit.

Maertens erkent dat De Clerck ook genoemd werd in fiscale schandalen. "Het bedrijf en hijzelf hebben daaronder geleden. Het zal altijd een smet blijven op zijn blazoen, maar laat ons niet vergeten hoeveel mensen jarenlang voor Beaulieu hebben gewerkt en wat hij heeft betekend voor de Vlaamse industrie."

(SD/FR/Belga)

Roger 'boer' De Clerck (91) belichaamt zowat op z'n eentje een manier van zakendoen die de zuidhoek van West-Vlaanderen zijn 'Texaanse reputatie' opleverde. De peetvader van Beaulieu begon klein, als kind van een herenboer uit Wielsbeke, ontdekte een gouden kip - tapijten tuften - en bouwde vervolgens een imperium uit dat in 2000 zo'n 120 miljard omzet draaide en 20.000 jobs verschafte. De naam Beaulieu duikt op in menig al dan niet vermeend fiscaal schandaal. Zonen en dochters kregen in het begin van de jaren negentig elk hun deel waardoor het concern opslitste in zes takken. De op één na grootste daarvan is Domo van zoon Jan De Clerck. Hij brak met zijn familie - en daardoor ook met een oude economische én politieke cultuur.Roger De Clerck was een boegbeeld van de Vlaamse industrie en was voor Vlaanderen toonaangevend, luidt de reactie van gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka, Hans Maertens. "Wat hij in een mensenleven heeft gerealiseerd, is indrukwekkend." Voor de tapijtindustrie in West-Vlaanderen is De Clerck van groot belang geweest, benadrukt Maertens. "Het is een eerbetoon dat onlangs nog bekendgemaakt werd dat het hoofdkwartier van Beaulieu van Waregem terug naar Wielsbeke verhuist", zegt hij. De Clerck bouwde zijn imperium vanuit Wielsbeke uit. Maertens erkent dat De Clerck ook genoemd werd in fiscale schandalen. "Het bedrijf en hijzelf hebben daaronder geleden. Het zal altijd een smet blijven op zijn blazoen, maar laat ons niet vergeten hoeveel mensen jarenlang voor Beaulieu hebben gewerkt en wat hij heeft betekend voor de Vlaamse industrie."(SD/FR/Belga)