Het Spaanse werklozenleger blijft groeien. De vierde economie van de eurozone telt intussen 6,2 miljoen werklozen, blijkt uit een rapport van het statistiekbureau INE.

De werkloosheidsgraad in Spanje bedraagt nu 27,16 procent tegenover 26,02 procent eind 2012. Omgerekend telde Spanje eind maart 6.202.700 werklozen. Dat zijn er 237.400 meer dan in het laatste kwartaal 2012. Spanje, de vierde eurozone, telt in totaal 47 miljoen inwoners.

"Deze cijfers zijn slechter dan verwacht en wijzen bovendien op de schokkende ontkoppeling tussen de reële en de financiële economie," aldus Jose Luis Martinez, strateeg bij Citi in Madrid, in een reactie op het rapport van het statistiekbureau.

Het ineenstorten van de Spaanse vastgoedmarkt heeft sinds 2009 geleid tot miljoenen ontslagen in de bouw- en private dienstensector, met als gevolg dat de Spaanse consument de vinger op de knip hield en de investeringen kelderden.

De malaise nam nog toe nadat de overheid besliste het overheidstekort te bedwingen door strikte besparingsmaatregelen door te voeren en de belastingen te verhogen.

Premier Mariano Rajoy verklaarde eerder deze week - in een poging om wanhopige Spanjaarden gerust te stellen - dat het nieuw hervormingsplan, dat vrijdag wordt aangekondigd, geen extra bezuinigingsmaatregelen bevat.

Het Europese bureau voor de statistiek Eurostat berekende dat het Spaanse begrotingstekort opgelopen is van 9,4 procent in 2011 tot 10,6 procent in 2012. De overheidssteun aan de noodlijdende Spaanse banken niet meegerekend, klokte het begrotingstekort af op 7,1 procent. Lidstaten van de eurozone mogen in principe de limiet van 3 procent niet overschrijden. (Reuters/BO)

Het Spaanse werklozenleger blijft groeien. De vierde economie van de eurozone telt intussen 6,2 miljoen werklozen, blijkt uit een rapport van het statistiekbureau INE. De werkloosheidsgraad in Spanje bedraagt nu 27,16 procent tegenover 26,02 procent eind 2012. Omgerekend telde Spanje eind maart 6.202.700 werklozen. Dat zijn er 237.400 meer dan in het laatste kwartaal 2012. Spanje, de vierde eurozone, telt in totaal 47 miljoen inwoners. "Deze cijfers zijn slechter dan verwacht en wijzen bovendien op de schokkende ontkoppeling tussen de reële en de financiële economie," aldus Jose Luis Martinez, strateeg bij Citi in Madrid, in een reactie op het rapport van het statistiekbureau. Het ineenstorten van de Spaanse vastgoedmarkt heeft sinds 2009 geleid tot miljoenen ontslagen in de bouw- en private dienstensector, met als gevolg dat de Spaanse consument de vinger op de knip hield en de investeringen kelderden. De malaise nam nog toe nadat de overheid besliste het overheidstekort te bedwingen door strikte besparingsmaatregelen door te voeren en de belastingen te verhogen. Premier Mariano Rajoy verklaarde eerder deze week - in een poging om wanhopige Spanjaarden gerust te stellen - dat het nieuw hervormingsplan, dat vrijdag wordt aangekondigd, geen extra bezuinigingsmaatregelen bevat. Het Europese bureau voor de statistiek Eurostat berekende dat het Spaanse begrotingstekort opgelopen is van 9,4 procent in 2011 tot 10,6 procent in 2012. De overheidssteun aan de noodlijdende Spaanse banken niet meegerekend, klokte het begrotingstekort af op 7,1 procent. Lidstaten van de eurozone mogen in principe de limiet van 3 procent niet overschrijden. (Reuters/BO)