SWT staat voor Stelsel van Werklozen met bedrijfsToeslag. Sinds 1 januari geldt de verplichting dat werklozen en SWT-ers tot hun 65 jaar beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, met uitzondering voor wie 60 jaar of ouder was op 31 december 2014 en al in de werkloosheid zat. De vakbonden spraken van contractbreuk en een pestmaatregel.

Oudere werkzoekenden hebben het al moeilijk genoeg op de arbeidsmarkt, zo argumenteren ze. "We willen de ongerustheid van bruggepensioneerden en kandidaat-bruggepensioneerden wegnemen", aldus de bonden.

Het ziet er naar uit dat ook de werkgevers wel oren hadden naar dat argument, en dat ook zij weten dat er voor oudere werknemers weinig jobkansen zijn.

Toch lijkt het erop dat het akkoord dat nu bereikt is, een uitholling is van de maatregel van de regering om ook oudere werknemers weer aan de slag te krijgen.

'Passende aanbiedingen'

Er is nu tot op grote hoogte overeenstemming tussen de sociale partners in de Groep van Tien. Details over wat is overeengekomen, zijn er nog niet, maar volgens de VRT komt het erop neer dat bruggepensioneerden en oudere werklozen in de regel niet actief naar werk moeten zoeken, maar wel nog moeten ingaan op passende jobaanbiedingen.

Niet iedereen moet ook meteen tot 65 beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, zeker niet als het gaat om zware beroepen en lange loopbanen. Er is ook een oplossing voor mensen die recent kozen voor brugpensioen en plots weer zouden moeten gaan solliciteren.

"We hopen morgen/dinsdag de laatste details af te ronden. We hebben nog enkele vragen voor de regering", aldus Michèle Sioen. "We zijn goed gevorderd."

Naast overleg over een verzachting van de beschikbaarheid, onderhandelen de sociale partners ook over de financiering van de medische preventiediensten. De vakbonden en de werkgevers wachten nu het antwoord af van de regering.

De kern zou vandaag rond de middag bijeenkomen. Daarna hopen de sociale partners het compromis te finaliseren. Het is voorlopig nog niet duidelijk wat de regering juist ziet zitten, aangezien die net inzette op een activering tot 65 jaar.

(Belga/RR/JH)

SWT staat voor Stelsel van Werklozen met bedrijfsToeslag. Sinds 1 januari geldt de verplichting dat werklozen en SWT-ers tot hun 65 jaar beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, met uitzondering voor wie 60 jaar of ouder was op 31 december 2014 en al in de werkloosheid zat. De vakbonden spraken van contractbreuk en een pestmaatregel. Oudere werkzoekenden hebben het al moeilijk genoeg op de arbeidsmarkt, zo argumenteren ze. "We willen de ongerustheid van bruggepensioneerden en kandidaat-bruggepensioneerden wegnemen", aldus de bonden.Het ziet er naar uit dat ook de werkgevers wel oren hadden naar dat argument, en dat ook zij weten dat er voor oudere werknemers weinig jobkansen zijn.Toch lijkt het erop dat het akkoord dat nu bereikt is, een uitholling is van de maatregel van de regering om ook oudere werknemers weer aan de slag te krijgen. Er is nu tot op grote hoogte overeenstemming tussen de sociale partners in de Groep van Tien. Details over wat is overeengekomen, zijn er nog niet, maar volgens de VRT komt het erop neer dat bruggepensioneerden en oudere werklozen in de regel niet actief naar werk moeten zoeken, maar wel nog moeten ingaan op passende jobaanbiedingen. Niet iedereen moet ook meteen tot 65 beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, zeker niet als het gaat om zware beroepen en lange loopbanen. Er is ook een oplossing voor mensen die recent kozen voor brugpensioen en plots weer zouden moeten gaan solliciteren. "We hopen morgen/dinsdag de laatste details af te ronden. We hebben nog enkele vragen voor de regering", aldus Michèle Sioen. "We zijn goed gevorderd." Naast overleg over een verzachting van de beschikbaarheid, onderhandelen de sociale partners ook over de financiering van de medische preventiediensten. De vakbonden en de werkgevers wachten nu het antwoord af van de regering. De kern zou vandaag rond de middag bijeenkomen. Daarna hopen de sociale partners het compromis te finaliseren. Het is voorlopig nog niet duidelijk wat de regering juist ziet zitten, aangezien die net inzette op een activering tot 65 jaar.(Belga/RR/JH)