De werkloosheid in de Verenigde Staten daalde van 8,3 procent van de beroepsbevolking in juli tot 8,1 procent in augustus. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Werk.

De daling is onverwacht. Analisten waren ervan uitgegaan dat dit cijfer onveranderd zou blijven. Het gaat echter vooral om een afname van de actieve bevolking. Het aantal mensen zonder werk is weinig veranderd en ligt op 12,5 miljoen, aldus het ministerie. Veertig procent van de mensen zonder werk is langdurig werkloos.

De ontwikkeling van nieuwe banen ontgoochelt. Zo werden in augustus slechts 96.000 nieuwe banen geschapen, terwijl de verwachting van analisten op 130.000 banen lag. In juli kwamen nog 141.000 banen bij in de VS. Eerder werd een jobcreatie van 163.000 banen bekendgemaakt, maar dat aantal werd bijgesteld.

De ontgoochelende jobcijfers zijn geen goed nieuws voor de verkiezingscampagne van president Barack Obama, die op de Democratische Conventie nog stevigere inspanningen had beloofd om meer banen te scheppen. (DPA/AFP/KVDA)

De werkloosheid in de Verenigde Staten daalde van 8,3 procent van de beroepsbevolking in juli tot 8,1 procent in augustus. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Werk. De daling is onverwacht. Analisten waren ervan uitgegaan dat dit cijfer onveranderd zou blijven. Het gaat echter vooral om een afname van de actieve bevolking. Het aantal mensen zonder werk is weinig veranderd en ligt op 12,5 miljoen, aldus het ministerie. Veertig procent van de mensen zonder werk is langdurig werkloos. De ontwikkeling van nieuwe banen ontgoochelt. Zo werden in augustus slechts 96.000 nieuwe banen geschapen, terwijl de verwachting van analisten op 130.000 banen lag. In juli kwamen nog 141.000 banen bij in de VS. Eerder werd een jobcreatie van 163.000 banen bekendgemaakt, maar dat aantal werd bijgesteld. De ontgoochelende jobcijfers zijn geen goed nieuws voor de verkiezingscampagne van president Barack Obama, die op de Democratische Conventie nog stevigere inspanningen had beloofd om meer banen te scheppen. (DPA/AFP/KVDA)