Rik Vandenberghe (CEO ING België): ‘Hier heb ik nachten van wakker gelegen’

© belga

“Geloof me vrij, ik heb hier ook nachten van wakker gelegen.” Dat heeft Rik Vandenberghe, de CEO van ING België, gezegd tijdens een persconferentie over de herstructureringsplannen van de bankengroep.

Bij ING in België zouden tot 2021 3.500 banen verdwijnen. Omdat er dit jaar al 350 natuurlijke afvloeiingen zijn, heeft de maandag aangekondigde intentie tot collectief ontslag betrekking op 3.150 voltijdse equivalenten.

“Ik ben me ervan bewust dat de impact op de tewerkstelling groot is en dat de aankondiging voor veel mensen een schok was”, zei Vandenberghe. “ING zal zijn verantwoordelijkheid opnemen om de zaken op een correcte manier te laten verlopen.”

De bank verwacht maximaal 1.700 naakte ontslagen. “Dat is een maximum. We zullen er met de sociale partners alles aan doen om dat cijfer naar beneden te brengen”, stelde de CEO.

Moeilijke tijden

Hij wees erop dat de banksector te lijden heeft onder onder meer de lage rentevoeten, de digitalisering en de bankheffingen. Om daaraan het hoofd te bieden, wil ING “het beste van twee werelden”, meer bepaald van ING in België en Nederland, bundelen. “In België staan we bekend om onze adviescapaciteit, terwijl Nederland verder staat inzake digitale transformatie.” De bundeling moet leiden tot nog meer advies en digitale mogelijkheden. Om dat te realiseren investeert ING 450 miljoen euro, onder andere om een gemeenschappelijk operationeel IT-platform uit te bouwen.

In België wordt voorts Record Bank geïntegreerd in ING. Het merk Record zal verdwijnen. Het kantorennet van beide samen zal bijna worden gehalveerd tot 650. “Dat is het aantal dat we nodig hebben om onze klanten correct te kunnen bedienen”, aldus Vandenberghe. Hij benadrukte wel dat “de aanwezigheid van ING in het straatbeeld amper zal veranderen”. De huidige klanten van Record Bank zullen na de transformatie in meer kantoren terechtkunnen dan nu (het zullen wel ING-kantoren zijn), terwijl de ING-klanten ongeveer evenveel kantoren ter beschikking zullen hebben, legde hij uit.

De bedoeling is te komen tot ongeveer een kwart statutaire kantoren en drie kwart zelfstandige kantoren. Er zouden ook tien tot vijftien “client houses” komen, zeer grote kantoren, waarvan het eerste vermoedelijk in Antwerpen zal verschijnen. De CEO van ING in België benadrukte meermaals dat er maandag een intentieverklaring werd gegeven, en dat er over de precieze invulling onderhandelingen volgen met de vakbonden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content