Vorig jaar werkten er 46.200, meer gepensioneerden dan vijf jaar geleden. Toen gingen er 31.000 65-plussers aan de slag.

Er zijn verschillende redenen waarom gepensioneerden willen verder werken, waaronder het volhouden van de levensstandaard waaraan ze gewend zijn geraakt. "De generatie die nu met pensioen gaat, heeft het consumentisme van de jaren vijftig en zestig meegemaakt. Zij klussen bij om van de leuke dingen des levens te kunnen blijven genieten", dat zegt Jan Denys, arbeidsmarktspecialist bij Randstad in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Nuttig voelen

Andere gepensioneerden gaan opnieuw aan de slag omdat ze zich nuttig willen voelen. "In onze samenleving speelt werk een zeer belangrijke rol als onderdeel van onze identiteit", zegt Denys aan de kranten.

Uit de cijfers van de FOD Economie blijkt ook dat de helft van de werkende gepensioneerden zich bezighoudt met een beroep voor hooggeschoolden. Onder meer omdat dergelijke jobs veel gemakkelijker zijn uit te voeren dan fysiek zware taken.

In de meeste gevallen klussen de 65-plussers bij. Voltijds werken is eerder zeldzaam, behalve bij zelfstandigen.

Vanzelfsprekende evolutie

Volgens Denys is het een vanzelfsprekende evolutie dat almaar meer gepensioneerden aan de slag gaan. "De huidige regering maakte de mogelijkheden om dat te doen, makkelijker."

België loopt wel nog achter op Nederland, waar volgens cijfers van het ING Economisch Bureau meer dan 200.000 gepensioneerden aan de slag zijn. En ook daargroeit de groepnog steeds aan. "Dat komt neer op zo'n 10 procentvan het aantal gepensioneerden.In België is datmaar 2 à 3 procent.We hebben dus nogeen inhaalbewegingvoor de boeg." (Belga/NS)

Vorig jaar werkten er 46.200, meer gepensioneerden dan vijf jaar geleden. Toen gingen er 31.000 65-plussers aan de slag. Er zijn verschillende redenen waarom gepensioneerden willen verder werken, waaronder het volhouden van de levensstandaard waaraan ze gewend zijn geraakt. "De generatie die nu met pensioen gaat, heeft het consumentisme van de jaren vijftig en zestig meegemaakt. Zij klussen bij om van de leuke dingen des levens te kunnen blijven genieten", dat zegt Jan Denys, arbeidsmarktspecialist bij Randstad in De Morgen en Het Laatste Nieuws.Andere gepensioneerden gaan opnieuw aan de slag omdat ze zich nuttig willen voelen. "In onze samenleving speelt werk een zeer belangrijke rol als onderdeel van onze identiteit", zegt Denys aan de kranten. Uit de cijfers van de FOD Economie blijkt ook dat de helft van de werkende gepensioneerden zich bezighoudt met een beroep voor hooggeschoolden. Onder meer omdat dergelijke jobs veel gemakkelijker zijn uit te voeren dan fysiek zware taken. In de meeste gevallen klussen de 65-plussers bij. Voltijds werken is eerder zeldzaam, behalve bij zelfstandigen. Volgens Denys is het een vanzelfsprekende evolutie dat almaar meer gepensioneerden aan de slag gaan. "De huidige regering maakte de mogelijkheden om dat te doen, makkelijker." België loopt wel nog achter op Nederland, waar volgens cijfers van het ING Economisch Bureau meer dan 200.000 gepensioneerden aan de slag zijn. En ook daargroeit de groepnog steeds aan. "Dat komt neer op zo'n 10 procentvan het aantal gepensioneerden.In België is datmaar 2 à 3 procent.We hebben dus nogeen inhaalbewegingvoor de boeg." (Belga/NS)