Het vertrek van Peter Leyman als gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka Is voor voorzitter Luc De Bruyckere een verrassing. De Bruyckere zegt dat Peter Leyman hem deze ochtend op de hoogte heeft gebracht van diens beslissing om terug te keren naar de privésector. "Ik betreur die beslissing, maar ik respecteer ze ook", zegt de Voka-voorzitter. "Peter heeft bewezen dat hij operationeel een en ander in zijn mars heeft, en net dat operationele mist hij vandaag. De besluitvorming gaat voor hem te traag, dat botst met zijn temperament."

Leyman kwam een tijd geleden onder vuur te liggen na uitspaken in de media over de Vlaamse genoegzaamheid. Dat werd hem door de politiek niet in dank afgenomen en hij zag zich genoodzaakt om een en ander te nuanceren. Of dit heeft meegespeeld in zijn beslissing, weet Luc De Bruyckere niet. "Dat zou je aan hem moeten vragen, maar ik heb daar geen indicatie van. Peter heb ik altijd hoog ingeschat, en ik respecteer hem als mens. Ik vind het alleen spijtig dat we op korte tijd opnieuw iemand verliezen aan het hoofd van Voka."

Eerder stapte Philippe Muyters over van Voka naar de politiek. "Het is nu mijn taak om als voorzitter zo snel mogelijk te zorgen voor de continuïteit bij Voka. Daarom heb ik meteen gevraagd aan Jo Libeer, in wie ik een groot vertrouwen heb, of hij de rol wou overnemen. Op 7 februari zal ik Jo voordragen op de raad van bestuur." Daar zal ook de procedure opgesteld worden om de zoektocht naar een algemeen directeur bij Voka op te starten, ter vervanging van Libeer. De Bruyckere zegt dat hij alle opties openlaat, en dat er zowel intern als extern kan gekeken worden.

"Daar moeten we nog voor samen zitten, maar ik sluit bij voorbaat niets uit." Jo Libeer laat weten dat hij tot de raad van bestuur geen verklaringen aflegt. "Ik respecteer de beslissing van Peter, meer kan ik daar voorlopig niet over zeggen." Peter Leyman was voorlopig niet beschikbaar voor commentaar.

L.D

Het vertrek van Peter Leyman als gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka Is voor voorzitter Luc De Bruyckere een verrassing. De Bruyckere zegt dat Peter Leyman hem deze ochtend op de hoogte heeft gebracht van diens beslissing om terug te keren naar de privésector. "Ik betreur die beslissing, maar ik respecteer ze ook", zegt de Voka-voorzitter. "Peter heeft bewezen dat hij operationeel een en ander in zijn mars heeft, en net dat operationele mist hij vandaag. De besluitvorming gaat voor hem te traag, dat botst met zijn temperament." Leyman kwam een tijd geleden onder vuur te liggen na uitspaken in de media over de Vlaamse genoegzaamheid. Dat werd hem door de politiek niet in dank afgenomen en hij zag zich genoodzaakt om een en ander te nuanceren. Of dit heeft meegespeeld in zijn beslissing, weet Luc De Bruyckere niet. "Dat zou je aan hem moeten vragen, maar ik heb daar geen indicatie van. Peter heb ik altijd hoog ingeschat, en ik respecteer hem als mens. Ik vind het alleen spijtig dat we op korte tijd opnieuw iemand verliezen aan het hoofd van Voka." Eerder stapte Philippe Muyters over van Voka naar de politiek. "Het is nu mijn taak om als voorzitter zo snel mogelijk te zorgen voor de continuïteit bij Voka. Daarom heb ik meteen gevraagd aan Jo Libeer, in wie ik een groot vertrouwen heb, of hij de rol wou overnemen. Op 7 februari zal ik Jo voordragen op de raad van bestuur." Daar zal ook de procedure opgesteld worden om de zoektocht naar een algemeen directeur bij Voka op te starten, ter vervanging van Libeer. De Bruyckere zegt dat hij alle opties openlaat, en dat er zowel intern als extern kan gekeken worden."Daar moeten we nog voor samen zitten, maar ik sluit bij voorbaat niets uit." Jo Libeer laat weten dat hij tot de raad van bestuur geen verklaringen aflegt. "Ik respecteer de beslissing van Peter, meer kan ik daar voorlopig niet over zeggen." Peter Leyman was voorlopig niet beschikbaar voor commentaar. L.D