Van de hand van Christine Lagarde, IMF-topvrouw en voormalig Frans minister van Economie, is in het kader van een onderzoek naar mogelijke corruptie op haar kabinet een briefje opgedoken waarin ze zich haast smekend aan Nicolas Sarkozy aanbiedt. In politieke zin, welteverstaan. 'Gebruik mij. En als je mij gebruikt, gids mij.'

In het briefje richt Christine Lagarde zich erg onderdanig tot partijgenoot en voormalig Frans president Nicolas Sarkozy (UMP). "Lieve Nicolas, ik richt me zeer kort en respectvol tot je." Daarop volgen vijf puntjes waarin Lagarde lijkt te hengelen naar een politieke functie.

"1. Ik sta aan je zijde om jou en jouw projecten voor Frankrijk te steunen."

"2. Ik heb mijn best gedaan en heb misschien af en toe gefaald. Ik vraag je daar vergeving voor."

"3. Ik heb geen persoonlijke politieke ambities. Ik wens ook geen ambitieuze kruiper te worden, zoals velen in je entourage wiens loyauteit ofwel pas recent is, ofwel weinig duurzaam."

"4. Gebruik mij zolang je dat nodig acht, en overeenkomstig je plannen en organisatie."

"5. Als je me gebruikt, dan heb ik je nodig als gids en als steun. Zonder gids loop ik het gevaar niet efficiënt te zijn, zonder steun riskeer ik weinig geloofwaardig te zijn. Met immense bewondering."

Getekend: Christine L. Of het briefje er iets mee te maken heeft, kan moeilijk achterhaald worden, gezien het niet gedateerd is. Hoe dan ook: Lagarde diende als eerste vrouw ooit als minister van Economische Zaken, Financiën en Industrie onder Nicolas Sarkozy, van 2007 tot 2011. (SD)

Van de hand van Christine Lagarde, IMF-topvrouw en voormalig Frans minister van Economie, is in het kader van een onderzoek naar mogelijke corruptie op haar kabinet een briefje opgedoken waarin ze zich haast smekend aan Nicolas Sarkozy aanbiedt. In politieke zin, welteverstaan. 'Gebruik mij. En als je mij gebruikt, gids mij.' In het briefje richt Christine Lagarde zich erg onderdanig tot partijgenoot en voormalig Frans president Nicolas Sarkozy (UMP). "Lieve Nicolas, ik richt me zeer kort en respectvol tot je." Daarop volgen vijf puntjes waarin Lagarde lijkt te hengelen naar een politieke functie. "1. Ik sta aan je zijde om jou en jouw projecten voor Frankrijk te steunen." "2. Ik heb mijn best gedaan en heb misschien af en toe gefaald. Ik vraag je daar vergeving voor.""3. Ik heb geen persoonlijke politieke ambities. Ik wens ook geen ambitieuze kruiper te worden, zoals velen in je entourage wiens loyauteit ofwel pas recent is, ofwel weinig duurzaam.""4. Gebruik mij zolang je dat nodig acht, en overeenkomstig je plannen en organisatie.""5. Als je me gebruikt, dan heb ik je nodig als gids en als steun. Zonder gids loop ik het gevaar niet efficiënt te zijn, zonder steun riskeer ik weinig geloofwaardig te zijn. Met immense bewondering."Getekend: Christine L. Of het briefje er iets mee te maken heeft, kan moeilijk achterhaald worden, gezien het niet gedateerd is. Hoe dan ook: Lagarde diende als eerste vrouw ooit als minister van Economische Zaken, Financiën en Industrie onder Nicolas Sarkozy, van 2007 tot 2011. (SD)