Onderzoek naar kartelvorming bij bedrijfsrevisoren

© reuters
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De raad voor de mededinging opent een onderzoek naar kartelvorming bij bedrijfsrevisoren.

De raad voor de mededinging opent een onderzoek naar kartelvorming bij bedrijfsrevisoren.

Dat doet de raad nadat het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) leden op het matje heeft geroepen omdat ze voor controle op jaarrekeningen een ereloon vragen dat lager is dan 95 procent van de marktprijs.

“De collega’s moeten bewijzen dat ze voor die lage prijs voldoende kwaliteit leveren”, zegt Luc De Puysseleyr van de Commissie van Toezicht van het IBR. “Lage prijzen zijn eventueel een indicatie van lage kwaliteit. De controle is onze wettelijke plicht.”

Volgens Hans Gilliams, mededingingsadvocaat bij Eubelius, lokt de beroepsvereniging een tariefverhoging uit. “Ik ken de details niet, maar dit lijkt me een inbreuk op het mededingingsrecht. Dat een bedrijfsrevisor geen uiterst lage prijs mag vragen voor zijn diensten, is een vreemde stelling. Is het niet net een goede zaak voor de klant als je voor weinig geld een redelijke dienstverlening geeft?”

Luc De Puysseleyr gaat niet akkoord: “Je moet niet naïef zijn. Een commissaris kan een verslag schrijven in een uurtje, zonder dat de klant daar onmiddellijk iets van merkt. Dat kan leiden tot ongelukken. De controle is van algemeen belang. Derden erop kunnen vertrouwen dat de cijfers kloppen.”

Een correcte en goed gecontroleerde jaarrekening is uiteraard een zaak van algemeen belang”, bevestigt Gilliams. “Maar als men meent dat de kwaliteit van de diensten van de bedrijfsrevisor met de huidige regels niet gegarandeerd is, dan moet de overheid minimumkwaliteitsregels opleggen en niet een prijsverhoging uitlokken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content