Daniel Vasella, voorzitter van de raad van bestuur van het farmaconcern Novartis, wil zijn vertrekpremie van 72 miljoen Zwitserse frank (58 miljoen euro) niet. Dat heeft het Zwitserse bedrijf bekendgemaakt.

Topman Daniel Vasella stapt op 22 februari op bij Novartis. Volgens een overeenkomst zou Vasella zes jaar lang telkens 12 miljoen Zwitserse frank compensatie ontvangen in ruil voor het niet aangaan van engagementen bij concurrenten. Vasella (59) zou het
nettobedrag van die schadeloosstelling besteden aan filantropische activiteiten.

Er kwam evenwel felle kritiek op de overeenkomst tussen het farmaconcern en de topman. De kritiek kwam van politici, aandeelhouders en uit economische middens.

Novartis heeft daarop beslist de anti-concurrentieclausule en de daaraan gekoppelde vergoeding te schrappen. Het bedrijf moet nog een nieuwe voorzitter aanduiden, die op 1 augustus in functie zal treden.

De zaak-Vasella ontlokte hevige emoties in Zwitserland. Maandag werd bij het parket van het kanton Bazel een klacht ingediend tegen Vasella door een advocaat die gespecialiseerd is in de belangenbehartiging van kleine aandeelhouders.

Op 3 maart kunnen de Zwitsers zich in een referendum uitspreken over een voorstel tegen 'abusieve vergoedingen'.

Daniel Vasella, voorzitter van de raad van bestuur van het farmaconcern Novartis, wil zijn vertrekpremie van 72 miljoen Zwitserse frank (58 miljoen euro) niet. Dat heeft het Zwitserse bedrijf bekendgemaakt.Topman Daniel Vasella stapt op 22 februari op bij Novartis. Volgens een overeenkomst zou Vasella zes jaar lang telkens 12 miljoen Zwitserse frank compensatie ontvangen in ruil voor het niet aangaan van engagementen bij concurrenten. Vasella (59) zou het nettobedrag van die schadeloosstelling besteden aan filantropische activiteiten.Er kwam evenwel felle kritiek op de overeenkomst tussen het farmaconcern en de topman. De kritiek kwam van politici, aandeelhouders en uit economische middens. Novartis heeft daarop beslist de anti-concurrentieclausule en de daaraan gekoppelde vergoeding te schrappen. Het bedrijf moet nog een nieuwe voorzitter aanduiden, die op 1 augustus in functie zal treden. De zaak-Vasella ontlokte hevige emoties in Zwitserland. Maandag werd bij het parket van het kanton Bazel een klacht ingediend tegen Vasella door een advocaat die gespecialiseerd is in de belangenbehartiging van kleine aandeelhouders. Op 3 maart kunnen de Zwitsers zich in een referendum uitspreken over een voorstel tegen 'abusieve vergoedingen'.