Het trio krijgt de onderscheiding vanwege hun onderzoek naar de moeilijkheden in het verzoenen van vraag en aanbod op markten, in het bijzonder op de arbeidsmarkt.

"Waarom zijn er tegelijkertijd zo veel werklozen en zo veel openstaande vacatures? Hoe kan een economisch beleid de werkloosheid beïnvloeden? Deze laureaten hebben een theorie ontwikkeld die op die vragen een antwoord kan bieden", zegt het comité dat de Nobelprijzen uitreikt.

Peter A. Diamond (70) is geboren in New York en is professor aan het MIT. Dale T. Mortensen (71) is geboren in. Enterprise (USA) en doceert aan de Northwestern University (in de Amerikaanse staat Illinois). Christopher A. Pissarides (62) is afkomstig van Cyprus maar heeft de Britse nationaliteit. Hij doceert aan de London School of Economics.

De Nobelprijs economie heet officieel 'Prijs voor Economische Wetenschappen van de Zweedse centrale bank ter nagedachtenis van Alfred Nobel', en is de laatste Nobelprijs van dit jaar.

Het trio ontvangt een bedrag van 10 miljoen kroon (1,1 miljoen euro).

Het trio krijgt de onderscheiding vanwege hun onderzoek naar de moeilijkheden in het verzoenen van vraag en aanbod op markten, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. "Waarom zijn er tegelijkertijd zo veel werklozen en zo veel openstaande vacatures? Hoe kan een economisch beleid de werkloosheid beïnvloeden? Deze laureaten hebben een theorie ontwikkeld die op die vragen een antwoord kan bieden", zegt het comité dat de Nobelprijzen uitreikt. Peter A. Diamond (70) is geboren in New York en is professor aan het MIT. Dale T. Mortensen (71) is geboren in. Enterprise (USA) en doceert aan de Northwestern University (in de Amerikaanse staat Illinois). Christopher A. Pissarides (62) is afkomstig van Cyprus maar heeft de Britse nationaliteit. Hij doceert aan de London School of Economics. De Nobelprijs economie heet officieel 'Prijs voor Economische Wetenschappen van de Zweedse centrale bank ter nagedachtenis van Alfred Nobel', en is de laatste Nobelprijs van dit jaar. Het trio ontvangt een bedrag van 10 miljoen kroon (1,1 miljoen euro).