De Nieuw-Zeelander Ross McEwan wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Royal Bank of Scotland (RBS). Dat maakt de Britse bank bekend bij de publicatie de halfjaarresultaten.

McEwan wordt op 1 oktober de opvolger van Stephen Hester, die zijn vertrek vorige maand aankondigde. De 56-jarige Nieuw-Zeelander werd vorig jaar binnengehaald als hoofd van de consumententak van de grotendeels genationaliseerde bank.

RBS boekte in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 535 miljoen pond (612 miljoen euro). Een jaar geleden werd nog een verlies van 2 miljard pond geregistreerd. De totale inkomsten van de bank zakten met 1 miljard pond tot 10,6 miljard pond. De bank boekte 2,1 miljard pond aan afschrijvingen, tegen 2,5 miljard pond een jaar eerder.

De Britse overheid redde RBS in 2008 van de ondergang met een kapitaalinjectie van 45,5 miljard pond. Onder leiding van Hester, die kort na de ingreep werd aangesteld, werd de balans van de bank met 900 miljard pond ingekrompen en werden 41.000 van de bijna 200.000 banen geschrapt.

De Britse overheid, die rekeneng houdt met een privatisering van
de bank, wil dat RBS zich meer gaat richten op de Britse markt. CEO Hester stond daarom onder aanzienlijke druk om onder meer de zakenbank van het concern verder in te krimpen. (ANP/BO)

De Nieuw-Zeelander Ross McEwan wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Royal Bank of Scotland (RBS). Dat maakt de Britse bank bekend bij de publicatie de halfjaarresultaten. McEwan wordt op 1 oktober de opvolger van Stephen Hester, die zijn vertrek vorige maand aankondigde. De 56-jarige Nieuw-Zeelander werd vorig jaar binnengehaald als hoofd van de consumententak van de grotendeels genationaliseerde bank. RBS boekte in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 535 miljoen pond (612 miljoen euro). Een jaar geleden werd nog een verlies van 2 miljard pond geregistreerd. De totale inkomsten van de bank zakten met 1 miljard pond tot 10,6 miljard pond. De bank boekte 2,1 miljard pond aan afschrijvingen, tegen 2,5 miljard pond een jaar eerder. De Britse overheid redde RBS in 2008 van de ondergang met een kapitaalinjectie van 45,5 miljard pond. Onder leiding van Hester, die kort na de ingreep werd aangesteld, werd de balans van de bank met 900 miljard pond ingekrompen en werden 41.000 van de bijna 200.000 banen geschrapt. De Britse overheid, die rekeneng houdt met een privatisering van de bank, wil dat RBS zich meer gaat richten op de Britse markt. CEO Hester stond daarom onder aanzienlijke druk om onder meer de zakenbank van het concern verder in te krimpen. (ANP/BO)