De werkloosheid in Nederland is in maart opgelopen tot .8,1 procent tegenover 7,7 procent een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het aantal werklozen in Nederland is in maart toegenomen met 30.000 tot 643.000. Daarmee zit de werkloosheid in absolute aantallen op het peil van eind 1983, toen 639.000 mensen zonder werk zaten.

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen voegt eraan toe dat het ministerie de werkloosheid 30 jaar geleden op een andere manier berekende. Wel wijst de econoom erop dat de stijging in maart de sterkste in 10 jaar tijd is.

"Het gaat de laatste maanden alleen maar harder", aldus van Mulligen. Er kwamen volgens het CBS in het eerste kwartaal gemiddeld 24.000 werklozen per maand bij. Dat gemiddelde lag eind 2012 nog rond de 20.000. Een zorgwekkende ontwikkeling, meent de econoom.

Een snelle omslag valt volgens Van Mulligen niet te verwachten. "Als je kijkt naar het huidige economische tij, is het nauwelijks voor te stellen dat er een daling komt op korte termijn", besluit hij.

Ook minister Lodewijk Asscher maakt zich zorgen over het tempo waarin de werkloosheid stijgt. Volgens de bewindsman laten de 'ernstige cijfers' het belang van het sociaal akkoord zien. 'We kunnen nu actiegericht aan de slag om de stijgende trend van werkloosheid te keren,' aldus de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (ANP/BO)

De werkloosheid in Nederland is in maart opgelopen tot .8,1 procent tegenover 7,7 procent een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.Het aantal werklozen in Nederland is in maart toegenomen met 30.000 tot 643.000. Daarmee zit de werkloosheid in absolute aantallen op het peil van eind 1983, toen 639.000 mensen zonder werk zaten.CBS-econoom Peter Hein van Mulligen voegt eraan toe dat het ministerie de werkloosheid 30 jaar geleden op een andere manier berekende. Wel wijst de econoom erop dat de stijging in maart de sterkste in 10 jaar tijd is. "Het gaat de laatste maanden alleen maar harder", aldus van Mulligen. Er kwamen volgens het CBS in het eerste kwartaal gemiddeld 24.000 werklozen per maand bij. Dat gemiddelde lag eind 2012 nog rond de 20.000. Een zorgwekkende ontwikkeling, meent de econoom. Een snelle omslag valt volgens Van Mulligen niet te verwachten. "Als je kijkt naar het huidige economische tij, is het nauwelijks voor te stellen dat er een daling komt op korte termijn", besluit hij. Ook minister Lodewijk Asscher maakt zich zorgen over het tempo waarin de werkloosheid stijgt. Volgens de bewindsman laten de 'ernstige cijfers' het belang van het sociaal akkoord zien. 'We kunnen nu actiegericht aan de slag om de stijgende trend van werkloosheid te keren,' aldus de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (ANP/BO)