Juncker houdt het eind juni bekeken als voorzitter van de eurogroep, zoals de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone wordt genoemd.

Volgens The Financial Times heeft de 69-jarige Schäuble de beste kaarten om Juncker op te volgen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat hij minister van Financiën van Duitsland is, tot nader order een land met een AAA-quotering en de locomotief van de eurozone. Bovendien geniet hij de reputatie ervaren, gerespecteerd en invloedrijk te zijn.

De kans is evenwel groot dat Frankrijk dwarsligt, aangezien de Duitse invloed in de eurozone via de benoeming van Schäuble weer wat groter zou worden. De Franse president Sarkozy zou naar verluidt liever hebben dat Juncker het nog even volhoudt tot 2014.

Andere mogelijke kandidaten, zoals de Italiaanse premier Mario Monti en de Finse premier Jyrkki Katainen, zouden al bedankt hebben voor de eer. Als Schäuble wordt benoemd als voorzitter van de eurogroep mag hij ook aanblijven als Duits minister van Financiën van Duitsland.

Behalve een topman van de eurogroep moeten er de komende maanden nog drie andere 'Europese' functies worden ingevuld, met name bij de Europese Centrale Bank (ECB), het reddingsfonds ESM en de Europese ontwikkelingsbank EBRD.
(BO)

Juncker houdt het eind juni bekeken als voorzitter van de eurogroep, zoals de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone wordt genoemd.Volgens The Financial Times heeft de 69-jarige Schäuble de beste kaarten om Juncker op te volgen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat hij minister van Financiën van Duitsland is, tot nader order een land met een AAA-quotering en de locomotief van de eurozone. Bovendien geniet hij de reputatie ervaren, gerespecteerd en invloedrijk te zijn. De kans is evenwel groot dat Frankrijk dwarsligt, aangezien de Duitse invloed in de eurozone via de benoeming van Schäuble weer wat groter zou worden. De Franse president Sarkozy zou naar verluidt liever hebben dat Juncker het nog even volhoudt tot 2014.Andere mogelijke kandidaten, zoals de Italiaanse premier Mario Monti en de Finse premier Jyrkki Katainen, zouden al bedankt hebben voor de eer. Als Schäuble wordt benoemd als voorzitter van de eurogroep mag hij ook aanblijven als Duits minister van Financiën van Duitsland.Behalve een topman van de eurogroep moeten er de komende maanden nog drie andere 'Europese' functies worden ingevuld, met name bij de Europese Centrale Bank (ECB), het reddingsfonds ESM en de Europese ontwikkelingsbank EBRD. (BO)