Met een dalende werkloosheidsgraad is het tot nader order afgelopen in de Verenigde Staten. In mei nam het percentage werklozen voor het eerst in een jaar toe tot 8,2 procent. Analisten hielden rekening met een stabilisering op 8,1 procent.

Minder jobs dan verwacht

Het banenrapport bracht al evenmin wat ervan verwacht werd. In mei noteerden de VS 69.000 nieuwe banen, wat overeenstemt met de zwakste groei in twaalf maanden. Analisten gingen gemiddeld uit van 150.000 nieuwe banen. Bovendien werden de cijfers van april neerwaarts herzien tot 77.000 nieuwe banen.

Beurzen

De beurzen reageerden wel als verwacht, en gingen in een reactie flink in de min. Euronext Brussel zakte 2,7 procent lager, in Parijs en Amsterdam werden verliezen van 3 procent genoteerd.

Wat doet de Fed?

Door het teleurstellende banenrapport zijn de ogen weer gericht op de Amerikaanse Centrale Bank (Fed). Daar verhoogt de druk om maatregelen te nemen die de economie moeten aanvuren. De Fed, die bijeenkomt op 19 en 20 juni, reageerde eerder al nerveus op de woekerende schuldencrisis binnen de eurozone.

Obama

Tegenvallende werkgelegenheidscijfers brengen eveneens slecht nieuws voor de huidige president Obama, die graag verkozen zou worden voor een tweede ambtstermijn. Zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney was er vrijdag alvast als de kippen bij om het economisch beleid van de huidige president te hekelen.(Belga/Reuters/BO)

Met een dalende werkloosheidsgraad is het tot nader order afgelopen in de Verenigde Staten. In mei nam het percentage werklozen voor het eerst in een jaar toe tot 8,2 procent. Analisten hielden rekening met een stabilisering op 8,1 procent.Minder jobs dan verwacht Het banenrapport bracht al evenmin wat ervan verwacht werd. In mei noteerden de VS 69.000 nieuwe banen, wat overeenstemt met de zwakste groei in twaalf maanden. Analisten gingen gemiddeld uit van 150.000 nieuwe banen. Bovendien werden de cijfers van april neerwaarts herzien tot 77.000 nieuwe banen.BeurzenDe beurzen reageerden wel als verwacht, en gingen in een reactie flink in de min. Euronext Brussel zakte 2,7 procent lager, in Parijs en Amsterdam werden verliezen van 3 procent genoteerd. Wat doet de Fed?Door het teleurstellende banenrapport zijn de ogen weer gericht op de Amerikaanse Centrale Bank (Fed). Daar verhoogt de druk om maatregelen te nemen die de economie moeten aanvuren. De Fed, die bijeenkomt op 19 en 20 juni, reageerde eerder al nerveus op de woekerende schuldencrisis binnen de eurozone. ObamaTegenvallende werkgelegenheidscijfers brengen eveneens slecht nieuws voor de huidige president Obama, die graag verkozen zou worden voor een tweede ambtstermijn. Zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney was er vrijdag alvast als de kippen bij om het economisch beleid van de huidige president te hekelen.(Belga/Reuters/BO)