U twitterde: 'Beseffen ze bij de ECB dat het een fout signaal is om Mario Draghi te benoemen tot directeur?' Waarom? Noels: "Mario Draghi is zo kort na de financiële crisis niet de figuur die breekt met het verleden. Hij had een vooraanstaande functie bij investeringsbank Goldman Sachs in de periode toen de crisis ontstond, en dat is toch een van de instellingen die niet vrijuit gaan voor het ontstaan van de financiële crisis. Het is alsof een wielerploeg een code tegen doping aanneemt, om dan een dopingzondaar als Riccardo Ricco tot ploegkapitein te benoemen."

Wie is voor u de meest geschikte kandidaat?
Noels: "De Duitser Axel Weber is de beste kandidaat, en ik was erg ontgoocheld toen hij zich terugtrok. Als hij moet afhaken wegens een te kritische houding en Draghi wel kan, dan geeft de EU toch echt het signaal dat ze die normvervaging bij de banken niet zo heel erg vond."

Draghi is een Italiaan, en met ook een Portugese vicevoorzitter zouden de slechte leerlingen van de eurozone wel erg goed bedeeld zijn bij de ECB. Noels: "Dat is voor mij niet het belangrijkste, maar je moet inderdaad wel opletten dat de landen die onder vuur liggen niet alle leidende posities krijgen bij de ECB. Anders dreig je de Duitse steun te zien verwateren. Ook dat zou een voordeel zijn van Weber. Hij kan ervoor zorgen dat Duitsland bij het Europese project betrokken blijft."

Thomas Verbeke

(bron: Knack)

U twitterde: 'Beseffen ze bij de ECB dat het een fout signaal is om Mario Draghi te benoemen tot directeur?' Waarom? Noels: "Mario Draghi is zo kort na de financiële crisis niet de figuur die breekt met het verleden. Hij had een vooraanstaande functie bij investeringsbank Goldman Sachs in de periode toen de crisis ontstond, en dat is toch een van de instellingen die niet vrijuit gaan voor het ontstaan van de financiële crisis. Het is alsof een wielerploeg een code tegen doping aanneemt, om dan een dopingzondaar als Riccardo Ricco tot ploegkapitein te benoemen."Wie is voor u de meest geschikte kandidaat? Noels: "De Duitser Axel Weber is de beste kandidaat, en ik was erg ontgoocheld toen hij zich terugtrok. Als hij moet afhaken wegens een te kritische houding en Draghi wel kan, dan geeft de EU toch echt het signaal dat ze die normvervaging bij de banken niet zo heel erg vond." Draghi is een Italiaan, en met ook een Portugese vicevoorzitter zouden de slechte leerlingen van de eurozone wel erg goed bedeeld zijn bij de ECB. Noels: "Dat is voor mij niet het belangrijkste, maar je moet inderdaad wel opletten dat de landen die onder vuur liggen niet alle leidende posities krijgen bij de ECB. Anders dreig je de Duitse steun te zien verwateren. Ook dat zou een voordeel zijn van Weber. Hij kan ervoor zorgen dat Duitsland bij het Europese project betrokken blijft." Thomas Verbeke(bron: Knack)