"Luc Vriens was een uitstekend zakenman, hij heeft zijn bedrijf Waterleau sterk internationaal uitgebouwd en verbreed. Vandaag is de groep actief in de water- en luchtzuivering, afvalverwerking en energie", zegt journalist Willy Van Damme, die Luc Vriens goed kende.

Waterzuivering voor bierbrouwer

Van Damme leerde Luc Vriens kennen toen die aan de slag ging bij Seghers Engineering. "Hij was bio-ingenieur en is destijds aangeworven door Hendrik Seghers om de waterzuiveringstak verder uit te bouwen", vertelt Van Damme.

Luc Vriens, geboren in Tongerlo, bleef na zijn ingenieursstudies aan de KU Leuven als onderzoeker verbonden aan de universiteit. Hij ontwikkelde er onder meer een waterzuiveringssysteem voor Stella Artois. Met steun van de Leuvense brouwer kon hij een onderzoeksgroep van tien mensen uitbouwen. Aan het einde van de jaren tachtig stapte hij met zijn team over naar Seghers Engineering.

"Luc Vriens heeft de waterzuiveringsbusiness van Seghers in tien jaar tijd groot gemaakt, maar na hoogoplopende conflicten - een oorlog volgens sommigen - liep het spaak en vertrok Vriens om samen met vier ingenieurs in 2000 een eigen bedrijf op te richten", zegt Willy Van Damme.

Leeuw van de Export

Van Damme noemt Luc Vriens vlot in de omgang en een natuurtalent in zakendoen. "Hij kon zeer zakelijk en logisch denken, en had als wetenschapper een goed inzicht in de technologie en de mogelijkheden van het zakenleven."

Dat de ondernemer net in het buitenland overleden is, is kenschetsend voor zijn drive. Hij reisde de wereld rond om zijn technologie bekend te maken. Waterleau heeft meer dan duizend installaties gebouwd over de hele wereld. In 2012 won Waterleau de Leeuw Van de Export, en was het bedrijf met hoofdkwartier in Herent Trends Gazellen Golden Ambassador van Vlaams-Brabant.

"Hij zag snel opportuniteiten in landen die op het eerste gezicht moeilijker waren. Hij was vrij snel actief in China. Hij installeerde waterzuiveringsprojecten in Irak, Marokko, Congo, enz. Toch geen gemakkelijke landen om zaken mee te doen", weet Van Damme.

Klare kijk op internationaal kluwen

"Wat we doen, is lokaal ondernemen. Er zijn Belgen ter plaatse, maar we werken altijd met lokale partners. Globaal ondernemen is méér dan export, het is ook jezelf aanpassen aan de plaatselijke cultuur, religie, de geuren en kleuren", liet Luc Vriens optekenen in Trends.

Netwerker Luc Vriens had volgens Van Damme een klare kijk op het internationale diplomatieke kluwen. "Je moet de lokale geplogenheden kennen om er zaken te doen en dat kon hij. Luc Vriens was ook emotioneel intelligent, sterk empatisch en sociaal voelend. Ik heb een grote bewondering voor wat hij gerealiseerd heeft. Ook een fijne mens om mee van gedachten te wisselen."

K.D.C.

"Luc Vriens was een uitstekend zakenman, hij heeft zijn bedrijf Waterleau sterk internationaal uitgebouwd en verbreed. Vandaag is de groep actief in de water- en luchtzuivering, afvalverwerking en energie", zegt journalist Willy Van Damme, die Luc Vriens goed kende.Van Damme leerde Luc Vriens kennen toen die aan de slag ging bij Seghers Engineering. "Hij was bio-ingenieur en is destijds aangeworven door Hendrik Seghers om de waterzuiveringstak verder uit te bouwen", vertelt Van Damme. Luc Vriens, geboren in Tongerlo, bleef na zijn ingenieursstudies aan de KU Leuven als onderzoeker verbonden aan de universiteit. Hij ontwikkelde er onder meer een waterzuiveringssysteem voor Stella Artois. Met steun van de Leuvense brouwer kon hij een onderzoeksgroep van tien mensen uitbouwen. Aan het einde van de jaren tachtig stapte hij met zijn team over naar Seghers Engineering. "Luc Vriens heeft de waterzuiveringsbusiness van Seghers in tien jaar tijd groot gemaakt, maar na hoogoplopende conflicten - een oorlog volgens sommigen - liep het spaak en vertrok Vriens om samen met vier ingenieurs in 2000 een eigen bedrijf op te richten", zegt Willy Van Damme. Van Damme noemt Luc Vriens vlot in de omgang en een natuurtalent in zakendoen. "Hij kon zeer zakelijk en logisch denken, en had als wetenschapper een goed inzicht in de technologie en de mogelijkheden van het zakenleven." Dat de ondernemer net in het buitenland overleden is, is kenschetsend voor zijn drive. Hij reisde de wereld rond om zijn technologie bekend te maken. Waterleau heeft meer dan duizend installaties gebouwd over de hele wereld. In 2012 won Waterleau de Leeuw Van de Export, en was het bedrijf met hoofdkwartier in Herent Trends Gazellen Golden Ambassador van Vlaams-Brabant. "Hij zag snel opportuniteiten in landen die op het eerste gezicht moeilijker waren. Hij was vrij snel actief in China. Hij installeerde waterzuiveringsprojecten in Irak, Marokko, Congo, enz. Toch geen gemakkelijke landen om zaken mee te doen", weet Van Damme. "Wat we doen, is lokaal ondernemen. Er zijn Belgen ter plaatse, maar we werken altijd met lokale partners. Globaal ondernemen is méér dan export, het is ook jezelf aanpassen aan de plaatselijke cultuur, religie, de geuren en kleuren", liet Luc Vriens optekenen in Trends. Netwerker Luc Vriens had volgens Van Damme een klare kijk op het internationale diplomatieke kluwen. "Je moet de lokale geplogenheden kennen om er zaken te doen en dat kon hij. Luc Vriens was ook emotioneel intelligent, sterk empatisch en sociaal voelend. Ik heb een grote bewondering voor wat hij gerealiseerd heeft. Ook een fijne mens om mee van gedachten te wisselen."K.D.C.