Het mandaat van Coene liep normaal deze maand af, omdat de gouverneur met zijn 67 jaar de leeftijdsgrens bereikt. Dat is nu eenmaal zo bepaald voor de directieleden van de Nationale Bank.

Maar er blijkt een achterdeurtje te bestaan om die bepaling te omzeilen. De wet laat de regering namelijk toe een mandaat te verlengen tot 70 jaar.

Luc Coene, ex-kabinetchef van Guy Verhofstadt (Open Vld), kreeg van de socialisten al eens de wind van voren voor bepaalde uitspraken in de media. 'Werklozen die pensioenrechten opbouwen, dat is niet normaal' was er een van. Maar de kritiek op die uitspraken staat een verlenging van zijn mandaat vandaag blijkbaar niet in de weg.

In principe wordt Luc Coene op 10 maart 2015 opgevolgd door Jan Smets, die op dit moment directeur van de NBB-studiedienst is. Smets wordt beschouwd als iemand met een CD&V-stempel. Hij was in de jaren negentig onder meer kabinetschef van CD&V premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene. (Belga/BO)

Het mandaat van Coene liep normaal deze maand af, omdat de gouverneur met zijn 67 jaar de leeftijdsgrens bereikt. Dat is nu eenmaal zo bepaald voor de directieleden van de Nationale Bank. Maar er blijkt een achterdeurtje te bestaan om die bepaling te omzeilen. De wet laat de regering namelijk toe een mandaat te verlengen tot 70 jaar. Luc Coene, ex-kabinetchef van Guy Verhofstadt (Open Vld), kreeg van de socialisten al eens de wind van voren voor bepaalde uitspraken in de media. 'Werklozen die pensioenrechten opbouwen, dat is niet normaal' was er een van. Maar de kritiek op die uitspraken staat een verlenging van zijn mandaat vandaag blijkbaar niet in de weg. In principe wordt Luc Coene op 10 maart 2015 opgevolgd door Jan Smets, die op dit moment directeur van de NBB-studiedienst is. Smets wordt beschouwd als iemand met een CD&V-stempel. Hij was in de jaren negentig onder meer kabinetschef van CD&V premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene. (Belga/BO)