Lars Machenil: geboeid door complexiteit

© Image Globe

Lars Machenil wordt CFO van Franse bankenreus BNP Paribas

Lars Machenil (42)

Wordt: CFO van BNP Paribas

Vrije tijd: muziekliefhebber, lezen, tennis en skiën.

Een jonge Vlaming van 42 jaar wordt financieel directeur van de Franse bankenreus BNP Paribas. Een carrièresprong die weinigen hem voordeden. Wie is deze Lars Machenil?

Jong, vlot, toegankelijk. Dat viel mij meteen op toen ik een paar maanden geleden met Lars Machenil aan de praat raakte. Wij stonden op het terras van het Petit Palais in Parijs, waar BNP Paribas een internationaal persevent afsloot. Glaasje wijn, najaarszonnetje, de dreigende bankencrisis even op het achterplan. “Een briljante kerel”, fluisterde de communicatieverantwoordelijke van BNP Paribas Fortis me toe. “Kan moeilijke financiële kwesties eenvoudig uitleggen”. Kaartjes uitwisselen met de CFO van de Belgische dochter van BNP Paribas leek me de boodschap.

Nooit gedacht dat ik het kaartje zo snel weer zou moeten opsnorren. Eind vorige week maakte de Franse bankreus bekend dat Machenil per 1 maart 2012 de CFO van de hele groep wordt. Daarmee komt de jonge Vlaming aan de top van de Europese bankwereld.

Lars Machenil is een geboren en getogen Gentenaar, die als zeventienjarige universitaire studies begon. “Ik was vijf jaar toen ik al aan het eerste leerjaar begon”, vertelt hij. “Daardoor had ik telkens een jaar voorsprong. Hoe dat kwam? Geen idee. Mijn vader was schooldirecteur. Vandaar misschien.”

Machenil studeerde voor burgelijk ingenieur elektrotechniek, en volmaakte daarna een doctoraat in de kernwetenschappen. “In die periode, begin jaren negentig, stond kernfysica erg in de belangstelling”, zegt hij, “Het onderzoekscentrum CERN in Zwitserland was net opgericht, en België had met het SCK en Belgonucleaire een nucleaire traditie. Vooral de complexiteit van nucleaire processen boeide me. Niet alles was bekend, en dat daagde me uit.”

Die complexiteit vond hij later terug in de financiële sector. Machenil: “De wiskunde die achter derivaten zit, is dezelfde die ik in mijn doctoraat gebruikte. Het klinkt ongetwijfeld heel saai en technisch, maar ik ben al een heel leven met complexe zaken bezig, en dat boeit me nu eenmaal”.

De beste brains

Een kwantitatieve scholing is dezer dagen zeker een voordeel voor wie de top van de financiële sector wil bereiken. “Mensen die goed overweg kunnen met cijfers en wiskunde hebben een streepje voor”, bevestigt een oud-topman van Fortis. “De waardering van CDO’s, het ontwikkelen van modellen, dat zijn zaken waarvoor wij de beste brains in huis haalden. Daar zaten verschillende kernfysici en actuarissen tussen.”

Voor Machenil bij Fortis terechtkwam, trachtte hij eerst enkele zaken uit: “Na het beëindigen van mijn doctoraat had ik iets van: wat nu? Wat wil ik eigenlijk doen?” Hij ging in dienst bij Procter & Gamble, maar stelde vast dat de wereld van de fast moving consumer products niet de zijne was. Drie jaren McKinsey boden hem de kans “om verschillende landen en sectoren te ontdekken, en een specifieke interesse voor de technische aspecten van de bankwereld te ontwikkelen”.

“Nochtans stak Lars er bij McKinsey niet bovenuit”, zegt iemand die hem in die periode meemaakte. “Hij was best verstandig maar niet uitzonderlijk succesvol. Hij miste iets wat je bij McKinsey absoluut nodig hebt: een grote empathie tegenover de klant. Lars hield afstand. Hij leek vooral met zichzelf bezig. Maar goed, dat was het prille begin van zijn loopbaan.”

Na McKinsey kwam Machenil bij de private bank MeesPierson in Amsterdam terecht. In 2003 keerde hij naar Brussel terug om er aan de slag te gaan op het boekhoud- en financieel departement van de Fortis-groep. Hij groeide door en in 2007 werd hij de assistent van financieel directeur Gilbert Mittler.

Toen Mittler in 2008 ontslagen werd, schoof Machenil zelfs naar de eerste rij. Zo maakte hij de val van Fortis van zeer nabij mee: “Het was een heel moeilijke periode. Je probeert zaken uit tot er niets meer aan te doen is. Vanaf dat moment ben je nog op één ding gefocust: de bank, de klantentegoeden en de medewerkers veilig stellen.”

De rest is geschiedenis: BNP Paribas nam Fortis Bank over. Jean-Laurent Bonnafé werd vanuit Parijs naar Brussel gestuurd om het nieuwe Belgische filiaal te leiden. Bonnafé keek rond, observeerde mensen en zag dat er best wat talent in België rond liep. Hij liet Max Jadot benoemen tot directievoorzitter van BNP Paribas Fortis, verleidde Stefaan Decraene om Dexia te verlaten voor BNP Paribas, en haalt nu Machenil naar Parijs waar hij intussen als CEO de scepter zwaait. “Zo is het ongetwijfeld gegaan”, zegt een oud-Fortis directielid.

Minstens één ding zal Machenil missen aan Brussel: “Ik pikte ‘s avonds al eens een klassiek concert mee in Bozar. Dat was maar tien stappen vanuit de kantoren van BNP Paribas Fortis. Ik vrees dat ik in Parijs 7 dagen op 7 en 24 uur per dag beschikbaar moet zijn.”

Patrick Claerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content