"Ik heb besloten me kandidaat te stellen voor de functie van directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds", kondigde de 55-jarige Lagarde aan tijdens een persconferentie in Parijs. Ze nam de beslissing "na rijp beraad en met de zegen" van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Franse premier François Fillon.

Lagarde is een van de favorieten om de Fransman Dominique
Strauss-Kahn op te volgen. Hij nam vorige week ontslag als directeur-generaal van het IMF omdat hij verdacht wordt van seksueel misbruik.

Lagarde kan in ieder geval op de steun van Duitsland, Groot-Brittannië en Italië rekenen. Ook de Europese Commissie staat achter haar kandidatuur, liet Commissievoorzitter José Manuel Barroso woensdag weten. Het blijft evenwel wachten op de Verenigde Staten van wie de steun bepalend is. Ook Japan heeft zich nog niet uitgesproken.

De Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) stellen intussen de ongeschreven regel ter discussie dat een Europeaan het IMF leidt en een Amerikaan de Wereldbank.

Op 10 juni, de dag dat de kandidaatstellingen voor de IMF-functie afgesloten worden, maakt justitie in Frankrijk mogelijk bekend of ze een onderzoek opent naar Lagarde, die zich volgens het parket-generaal zou hebben bezondigd aan machtsmisbruik ten voordele van de omstreden ex-zakenman Bernard Tapie.

Tegen eind juni zou bekend moeten zijn wie de nieuwe directeur-generaal van het IMF wordt.

"Ik heb besloten me kandidaat te stellen voor de functie van directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds", kondigde de 55-jarige Lagarde aan tijdens een persconferentie in Parijs. Ze nam de beslissing "na rijp beraad en met de zegen" van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Franse premier François Fillon. Lagarde is een van de favorieten om de Fransman Dominique Strauss-Kahn op te volgen. Hij nam vorige week ontslag als directeur-generaal van het IMF omdat hij verdacht wordt van seksueel misbruik. Lagarde kan in ieder geval op de steun van Duitsland, Groot-Brittannië en Italië rekenen. Ook de Europese Commissie staat achter haar kandidatuur, liet Commissievoorzitter José Manuel Barroso woensdag weten. Het blijft evenwel wachten op de Verenigde Staten van wie de steun bepalend is. Ook Japan heeft zich nog niet uitgesproken.De Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) stellen intussen de ongeschreven regel ter discussie dat een Europeaan het IMF leidt en een Amerikaan de Wereldbank.Op 10 juni, de dag dat de kandidaatstellingen voor de IMF-functie afgesloten worden, maakt justitie in Frankrijk mogelijk bekend of ze een onderzoek opent naar Lagarde, die zich volgens het parket-generaal zou hebben bezondigd aan machtsmisbruik ten voordele van de omstreden ex-zakenman Bernard Tapie. Tegen eind juni zou bekend moeten zijn wie de nieuwe directeur-generaal van het IMF wordt.