"Ja, ik ben kandidaat voor een tweede termijn", aldus Lagarde op de Franse televisiezender France 2. Het IMF startte donderdag de procedure op voor de aanwijzing van de nieuwe verantwoordelijke van de internationale financiële instelling in Washington. De 60-jarige leidt sinds 2011 het IMF. Haar ambtstermijn eindigt in juli, een tegenkandidaat is nog niet gekend.

Lagarde zei nog dat ze sinds de start van de procedure de steun gekregen heeft van Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en China. Over de VS, de grootste aandeelhouder van het IMF, klonk het dat Washington traditioneel pas aan het einde van het benoemingsproces de voorkeur bekendmaakt. Maar ze voegde er wel aan toe dat ze onlangs vanuit de Amerikaanse regering steunboodschappen kreeg. Onder meer op het Wereld Economisch forum in Davos was er een lofzang vanwege vicepresident Joe Biden.

Adidas

Lagarde kreeg nog vragen voor de voeten geworpen over haar rol destijds in de bemiddeling over de verkoop van Adidas door de bank Crédit Lyonnais, die gunstig uitviel voor de niet geheel onbesproken zakenman Bernard Tapi. Vorige maand raakte bekend dat ze wegens "nalatigheid" zal moeten terechtstaan voor de rechter. Lagarde zei dat ze "in het belang van de staat gehandeld had, conform de wet".

Lagarde liet als minister bemiddelen in het aanslepende conflict. De arbitrage leverde Tapie ruim 400 miljoen euro schadevergoedingen op. De arbitrage in deze zaak wordt nu als frauduleus bestempeld en een rechter bepaalde eerder dat Tapie het geld moet terugbetalen. (Belga/NS)

"Ja, ik ben kandidaat voor een tweede termijn", aldus Lagarde op de Franse televisiezender France 2. Het IMF startte donderdag de procedure op voor de aanwijzing van de nieuwe verantwoordelijke van de internationale financiële instelling in Washington. De 60-jarige leidt sinds 2011 het IMF. Haar ambtstermijn eindigt in juli, een tegenkandidaat is nog niet gekend. Lagarde zei nog dat ze sinds de start van de procedure de steun gekregen heeft van Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en China. Over de VS, de grootste aandeelhouder van het IMF, klonk het dat Washington traditioneel pas aan het einde van het benoemingsproces de voorkeur bekendmaakt. Maar ze voegde er wel aan toe dat ze onlangs vanuit de Amerikaanse regering steunboodschappen kreeg. Onder meer op het Wereld Economisch forum in Davos was er een lofzang vanwege vicepresident Joe Biden.Lagarde kreeg nog vragen voor de voeten geworpen over haar rol destijds in de bemiddeling over de verkoop van Adidas door de bank Crédit Lyonnais, die gunstig uitviel voor de niet geheel onbesproken zakenman Bernard Tapi. Vorige maand raakte bekend dat ze wegens "nalatigheid" zal moeten terechtstaan voor de rechter. Lagarde zei dat ze "in het belang van de staat gehandeld had, conform de wet". Lagarde liet als minister bemiddelen in het aanslepende conflict. De arbitrage leverde Tapie ruim 400 miljoen euro schadevergoedingen op. De arbitrage in deze zaak wordt nu als frauduleus bestempeld en een rechter bepaalde eerder dat Tapie het geld moet terugbetalen. (Belga/NS)