De afgelopen dagen circuleerde de naam van Lagarde als mogelijke kandidate voor het geval de topkandidaten van het Europees Parlement op te veel weerstand zouden stoten.

'Ik ben geen kandidaat'

Lagarde hielp de geruchten vrijdag zelf de wereld uit. "Ik ben geen kandidaat om de eenvoudige reden dat ik al een job heb", zei Lagarde tijdens een nieuwsconferentie in Londen.

De Française staat sinds juli 2011 als allereerste vrouw aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. Lagarde omschreef haar huidige job vrijdag als 'vrij belangrijk'. Het mandaat van Lagarde bij het IMF loopt nog tot 2016.

Juncker en Cameron

Op dit moment is het de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker die, als kandidaat van de Europese Volkspartij (EVP), in poleposition ligt om genomineerd te worden als voorzitter van de Europese Commissie. Maar Juncker blijkt geen beste vriend te zijn van de Britse premier David Cameron, die dwarsligt. Cameron ziet Juncker als voorstander van een stevig federaal Europa, terwijl de Britse premier precies het omgekeerde wil, namelijk de invloed van Brussel op het huishouden van de onderlinge lidstaten beperken.

Merkel

Bondskanselier Angela Merkel verklaarde vorige vrijdag dat ze voluit de kaart van Juncker trekt. Volgens het persagentschap Reuters zou ze enkele dagen later Lagarde boven Juncker hebben verkozen, hoewel de IMF-topvrouw niet bij de officiële kandidaten werd gerekend. Dat bericht werd door een woordvoerder van de Duitse regering later ontkend.

Verwacht wordt dat de EU-leiders - ondanks de verdeeldheid - eind juni beslissen wie uiteindelijk de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Die functie heeft een belangrijke stem in het beleid dat de toekomst bepaalt van 500 miljoen Europeanen.

De vijf officiële kandidaten zijn Guy Verhofstadt (liberaal), Jean-Claude Juncker (christendemocraat), Alexis Tsipras (kandidaat voor extreem-links), Ska Keller (kandidaat voor de groenen) en Martin Schulz (sociaaldemocratische kandidaat). (Reuters/BO)

De afgelopen dagen circuleerde de naam van Lagarde als mogelijke kandidate voor het geval de topkandidaten van het Europees Parlement op te veel weerstand zouden stoten. 'Ik ben geen kandidaat'Lagarde hielp de geruchten vrijdag zelf de wereld uit. "Ik ben geen kandidaat om de eenvoudige reden dat ik al een job heb", zei Lagarde tijdens een nieuwsconferentie in Londen. De Française staat sinds juli 2011 als allereerste vrouw aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. Lagarde omschreef haar huidige job vrijdag als 'vrij belangrijk'. Het mandaat van Lagarde bij het IMF loopt nog tot 2016. Juncker en CameronOp dit moment is het de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker die, als kandidaat van de Europese Volkspartij (EVP), in poleposition ligt om genomineerd te worden als voorzitter van de Europese Commissie. Maar Juncker blijkt geen beste vriend te zijn van de Britse premier David Cameron, die dwarsligt. Cameron ziet Juncker als voorstander van een stevig federaal Europa, terwijl de Britse premier precies het omgekeerde wil, namelijk de invloed van Brussel op het huishouden van de onderlinge lidstaten beperken.MerkelBondskanselier Angela Merkel verklaarde vorige vrijdag dat ze voluit de kaart van Juncker trekt. Volgens het persagentschap Reuters zou ze enkele dagen later Lagarde boven Juncker hebben verkozen, hoewel de IMF-topvrouw niet bij de officiële kandidaten werd gerekend. Dat bericht werd door een woordvoerder van de Duitse regering later ontkend.Verwacht wordt dat de EU-leiders - ondanks de verdeeldheid - eind juni beslissen wie uiteindelijk de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Die functie heeft een belangrijke stem in het beleid dat de toekomst bepaalt van 500 miljoen Europeanen. De vijf officiële kandidaten zijn Guy Verhofstadt (liberaal), Jean-Claude Juncker (christendemocraat), Alexis Tsipras (kandidaat voor extreem-links), Ska Keller (kandidaat voor de groenen) en Martin Schulz (sociaaldemocratische kandidaat). (Reuters/BO)