De veroordeelde ex-beurshandelaar Jérôme Kerviel van de Franse grootbank Société Générale had zijn voormalige werkgever halfweg mei aangeklaagd voor 'onterecht ontslag'. Kerviel werd eerder veroordeeld tot drie jaar cel voor het veroorzaken van een verlies van 4,9 miljard euro bij de bank.

In 2008 maakte Société Générale bekend dat Kerviel op eigen houtje had gespeculeerd met ongeveer 50 miljard euro. Dat leidde bijna tot de val van een van de grootste banken van Frankrijk.

Kerviel haalt na het vonnis van de rechtbank uiteindelijk - althans gedeeltelijk - toch zijn slag thuis, en mag nu rekenen op een schadevergoeding van 510.000 dollar (450.000 euro). Dat bedrag omvat wel de bonus van 300.000 euro die hem in 2007 was toegezegd.

De voormalige trader van SG had wel een veel hoger bedrag geëist als schadevergoeding: 5,7 miljard euro. Dat bedrag was volgens zijn advocaat gerechtvaardigd, omdat Kerviel veroordeeld werd om het volledige tradingverlies terug te betalen.

Volgens rechter Hugues Cambournac kan Société Générale in ieder geval niet doen alsof het niet op de hoogte was van Kerviels frauduleuze transacties die hebben geleid tot zijn ontslag in 2008. "Het ontslag diende niet om de daden van Kerviel te bestraffen, maar wel de gevolgen ervan", luidt het oordeel van de rechter.

De bank zelf heeft intussen al gemeld dat ze 'onmiddellijk' in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank, waardoor ze verplicht wordt per direct 80.000 euro uit te keren aan Kerviel. "Het is een schandalige beslissing", aldus Arnaud Chaulet, advocaat van Société Générale, in een reactie op het vonnis aan het persagentschap Bloomberg. (BO)

De veroordeelde ex-beurshandelaar Jérôme Kerviel van de Franse grootbank Société Générale had zijn voormalige werkgever halfweg mei aangeklaagd voor 'onterecht ontslag'. Kerviel werd eerder veroordeeld tot drie jaar cel voor het veroorzaken van een verlies van 4,9 miljard euro bij de bank.In 2008 maakte Société Générale bekend dat Kerviel op eigen houtje had gespeculeerd met ongeveer 50 miljard euro. Dat leidde bijna tot de val van een van de grootste banken van Frankrijk.Kerviel haalt na het vonnis van de rechtbank uiteindelijk - althans gedeeltelijk - toch zijn slag thuis, en mag nu rekenen op een schadevergoeding van 510.000 dollar (450.000 euro). Dat bedrag omvat wel de bonus van 300.000 euro die hem in 2007 was toegezegd.De voormalige trader van SG had wel een veel hoger bedrag geëist als schadevergoeding: 5,7 miljard euro. Dat bedrag was volgens zijn advocaat gerechtvaardigd, omdat Kerviel veroordeeld werd om het volledige tradingverlies terug te betalen. Volgens rechter Hugues Cambournac kan Société Générale in ieder geval niet doen alsof het niet op de hoogte was van Kerviels frauduleuze transacties die hebben geleid tot zijn ontslag in 2008. "Het ontslag diende niet om de daden van Kerviel te bestraffen, maar wel de gevolgen ervan", luidt het oordeel van de rechter. De bank zelf heeft intussen al gemeld dat ze 'onmiddellijk' in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank, waardoor ze verplicht wordt per direct 80.000 euro uit te keren aan Kerviel. "Het is een schandalige beslissing", aldus Arnaud Chaulet, advocaat van Société Générale, in een reactie op het vonnis aan het persagentschap Bloomberg. (BO)