Dat zegt Karel De Gucht, eurocommissaris voor Handel, in zijn eerste interview over zijn beleid in zijn nieuwe functie, donderdag in De Tijd. Hij wijst met de vinger naar de Verenigde Staten.

"Een van de problemen is dat we niet weten wat Amerika juist wil. Dat de VS momenteel niet vooruitgaan, is duidelijk." De VS vragen dat de groeilanden hun grenzen meer openen voor Amerikaanse producten, maar doen geen aanbod over wat zij in ruil willen doen.

"Het idee dat je iets meer kan bekomen, zonder zelf iets te geven, is een vergissing. En ik heb de indruk dat het besluitvormingsproces nogal vastzit in de VS."

In november zijn er in de VS tussentijdse parlementsverkiezingen. De Gucht verwacht niet dat de Democraten nu nog durven te pleiten voor een handelsakkoord, aangezien dat niet erg populair is in de VS. Iedereen verwacht dat de Democraten de verkiezingen verliezen, waardoor president Barack Obama verplicht zal zijn samen te werken met de Republikeinen.

Voor De Gucht is dat geen reden tot pessimisme. "Dan is er meer ruimte voor steun in beide politieke partijen in de VS voor Doha. Ik denk dat het zeer moeilijk is een meerderheid te bereiken in één politieke partij."

Dat zegt Karel De Gucht, eurocommissaris voor Handel, in zijn eerste interview over zijn beleid in zijn nieuwe functie, donderdag in De Tijd. Hij wijst met de vinger naar de Verenigde Staten. "Een van de problemen is dat we niet weten wat Amerika juist wil. Dat de VS momenteel niet vooruitgaan, is duidelijk." De VS vragen dat de groeilanden hun grenzen meer openen voor Amerikaanse producten, maar doen geen aanbod over wat zij in ruil willen doen. "Het idee dat je iets meer kan bekomen, zonder zelf iets te geven, is een vergissing. En ik heb de indruk dat het besluitvormingsproces nogal vastzit in de VS." In november zijn er in de VS tussentijdse parlementsverkiezingen. De Gucht verwacht niet dat de Democraten nu nog durven te pleiten voor een handelsakkoord, aangezien dat niet erg populair is in de VS. Iedereen verwacht dat de Democraten de verkiezingen verliezen, waardoor president Barack Obama verplicht zal zijn samen te werken met de Republikeinen. Voor De Gucht is dat geen reden tot pessimisme. "Dan is er meer ruimte voor steun in beide politieke partijen in de VS voor Doha. Ik denk dat het zeer moeilijk is een meerderheid te bereiken in één politieke partij."