Het Franse Hof van Cassatie heeft vrijdag beslist dat IMF-topvrouw Lagarde voor de rechter moet verschijnen voor haar rol in de zaak-Tapie. De zaak gaat terug tot 2008, toen Lagarde als Franse minister van Economie nalatig zou zijn geweest bij een gerechtelijk oordeel dat beslecht werd in het voordeel van de Franse zakenman Bernard Tapie.

De doorverwijzing van Lagarde komt niet helemaal als een verrassing. Begin juli had de openbaar aanklager daar namelijk al voor gepleit.

Lagarde moet verschijnen voor het Hof van Justitie van de Republiek (CJR), een instantie die oordeelt over wandaden van regeringsleden tijdens het uitoefenen van hun functie. Ze riskeert een celstraf van 1 jaar en een boete van 15.000 euro.

In december 2015 eiste het CJR al een proces tegen Lagarde, maar de IMF-topvrouw ging toen in beroep tegen de beslissing. De week daarna werd Lagarde opnieuw voorgedragen als algemeen directeur van het IMF, dat het vertrouwen behield in zijn topvrouw.

Waar gaat het om?

Lagarde zou zich bij een arbitragebeslissing in een zaak rond zakenman Bernard Tapie, een sponsor van toenmalig president Sarkozy, schuldig gemaakt hebben aan 'verzuim'. Tapie kreeg toen 404 miljoen euro toebedeeld van de staatsgecontroleerde bank Crédit Lyonnais, na een dispuut over de verkoop van zijn aandelen in sportfirma Adidas.

Lagarde zou te weinig gedaan hebben om de compensatiedeal tegen te houden, die beschouwd wordt als een beloning voor de steun van Tapie aan Sarkozy. Lagarde zelf heeft altijd elke beschuldiging afgewezen. (Belga/BO)

Het Franse Hof van Cassatie heeft vrijdag beslist dat IMF-topvrouw Lagarde voor de rechter moet verschijnen voor haar rol in de zaak-Tapie. De zaak gaat terug tot 2008, toen Lagarde als Franse minister van Economie nalatig zou zijn geweest bij een gerechtelijk oordeel dat beslecht werd in het voordeel van de Franse zakenman Bernard Tapie.De doorverwijzing van Lagarde komt niet helemaal als een verrassing. Begin juli had de openbaar aanklager daar namelijk al voor gepleit. Lagarde moet verschijnen voor het Hof van Justitie van de Republiek (CJR), een instantie die oordeelt over wandaden van regeringsleden tijdens het uitoefenen van hun functie. Ze riskeert een celstraf van 1 jaar en een boete van 15.000 euro. In december 2015 eiste het CJR al een proces tegen Lagarde, maar de IMF-topvrouw ging toen in beroep tegen de beslissing. De week daarna werd Lagarde opnieuw voorgedragen als algemeen directeur van het IMF, dat het vertrouwen behield in zijn topvrouw. Lagarde zou zich bij een arbitragebeslissing in een zaak rond zakenman Bernard Tapie, een sponsor van toenmalig president Sarkozy, schuldig gemaakt hebben aan 'verzuim'. Tapie kreeg toen 404 miljoen euro toebedeeld van de staatsgecontroleerde bank Crédit Lyonnais, na een dispuut over de verkoop van zijn aandelen in sportfirma Adidas. Lagarde zou te weinig gedaan hebben om de compensatiedeal tegen te houden, die beschouwd wordt als een beloning voor de steun van Tapie aan Sarkozy. Lagarde zelf heeft altijd elke beschuldiging afgewezen. (Belga/BO)