Jörgen Oosterwaal legt op 1 september zijn functie neer als hoofdredacteur bij het weekblad. Begin mei kreeg Oosterwaal het gezelschap van Woestijnvis-medewerker Sam de Graeve, voormalig eindredacteur van De Slimste Mens. Dat was een gevolg van de gedeeltelijke verkoop van het weekblad aan het productiehuis De Vijver, de moederholding van Woestijnvis. De holding slaagde er in april 2010 in 49 procent van Humo in handen te krijgen. Sanoma verwierf een participatie van 25 procent in Woestijnvis, terwijl Humo voor 51 procent eigendom bleef van Sanoma.

Van 1989 tot 1993 was Oosterwaal aan de slag bij de krant De Morgen. Daarna werkte hij als freelancejournalist tot toenmalig Humo-hoofdredacteur Guy Mortier hem in 1995 in dienst nam. Hij schreef er vier jaar over politiek. In 1999 trok Oosterwaal naar De Standaard, waar hij tot 2001 De Standaard Magazine onder zijn hoede nam. In 2001 kwam hij op 36-jarige leeftijd uiteindelijk aan het hoofd van de redactie van Humo.

De afgelopen jaren werd Oosterwaal herhaaldelijk geconfronteerd met 'sociale conflicten' met uitgever-eigenaar Sanoma. Hij zorgde er mee voor dat de redactie naar de gebouwen van Woestijnvis verhuisde.

"Nu die verhuis succesvol is afgerond en co-hoofdredacteur Sam De Graeve is ingewerkt, wil Oosterwaal zijn loopbaan een nieuwe dimensie geven. Om de continuïteit te verzekeren en de goede verstandhouding te beklemtonen, zal hij het blad nog enkele jaren bijstaan als adviseur", luidt het dinsdag bij Humo.

Oosterwaal zelf verklaarde dinsdagavond opgelucht te zijn "dat het is afgelopen, maar tegelijk bloedt mijn hart omdat ik deze redactie weldra moet verlaten." Hij voegde eraan toe dat het van bij het begin de bedoeling was dat Sam De Graeve de functie op termijn alleen zou uitvoeren. "Woestijnvis wou na de gedeeltelijke overname van het blad met een schone lei beginnen en ik had zelf ook al laten verstaan dat mijn positie indien nodig vacant was," verduidelijkte Oosterwaal. Hij blijft op post tot en met 31 augustus en blijft daarbij openstaan voor nieuwe journalistieke projecten, al is daar naar eigen zeggen geen haast bij.

Jörgen Oosterwaal legt op 1 september zijn functie neer als hoofdredacteur bij het weekblad. Begin mei kreeg Oosterwaal het gezelschap van Woestijnvis-medewerker Sam de Graeve, voormalig eindredacteur van De Slimste Mens. Dat was een gevolg van de gedeeltelijke verkoop van het weekblad aan het productiehuis De Vijver, de moederholding van Woestijnvis. De holding slaagde er in april 2010 in 49 procent van Humo in handen te krijgen. Sanoma verwierf een participatie van 25 procent in Woestijnvis, terwijl Humo voor 51 procent eigendom bleef van Sanoma. Van 1989 tot 1993 was Oosterwaal aan de slag bij de krant De Morgen. Daarna werkte hij als freelancejournalist tot toenmalig Humo-hoofdredacteur Guy Mortier hem in 1995 in dienst nam. Hij schreef er vier jaar over politiek. In 1999 trok Oosterwaal naar De Standaard, waar hij tot 2001 De Standaard Magazine onder zijn hoede nam. In 2001 kwam hij op 36-jarige leeftijd uiteindelijk aan het hoofd van de redactie van Humo. De afgelopen jaren werd Oosterwaal herhaaldelijk geconfronteerd met 'sociale conflicten' met uitgever-eigenaar Sanoma. Hij zorgde er mee voor dat de redactie naar de gebouwen van Woestijnvis verhuisde. "Nu die verhuis succesvol is afgerond en co-hoofdredacteur Sam De Graeve is ingewerkt, wil Oosterwaal zijn loopbaan een nieuwe dimensie geven. Om de continuïteit te verzekeren en de goede verstandhouding te beklemtonen, zal hij het blad nog enkele jaren bijstaan als adviseur", luidt het dinsdag bij Humo. Oosterwaal zelf verklaarde dinsdagavond opgelucht te zijn "dat het is afgelopen, maar tegelijk bloedt mijn hart omdat ik deze redactie weldra moet verlaten." Hij voegde eraan toe dat het van bij het begin de bedoeling was dat Sam De Graeve de functie op termijn alleen zou uitvoeren. "Woestijnvis wou na de gedeeltelijke overname van het blad met een schone lei beginnen en ik had zelf ook al laten verstaan dat mijn positie indien nodig vacant was," verduidelijkte Oosterwaal. Hij blijft op post tot en met 31 augustus en blijft daarbij openstaan voor nieuwe journalistieke projecten, al is daar naar eigen zeggen geen haast bij.