Helft van de Belgen kan niet omgaan met geld

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Slechts een op de twee Belgen heeft van zijn ouders geleerd hoe hij moet omgaan met geld. Dat blijkt uit het European Consumer Report van Intrum Justitia.

Er gaan almaar meer stemmen op om kinderen op school aan te leren hoe ze met geld moeten omgaan. Vooral de 50-plussers (60%) pleiten ervoor financieel beheer aan te leren op de schoolbanken. Dat is geen overbodige luxe, blijkt uit een enquête van Intrum Justitia bij 1036 Belgen.

Uitstelgedrag

Slechts 58 procent van de ondervraagden weet welke rekeningen hij op het einde van de maand ontvangt en slechts 73 procent vindt het belangrijk die op tijd te betalen. Bij de 18- tot 24-jarigen is dat amper 65 procent. Het merendeel van de jongeren geeft aan dat ze dat doen uit nalatigheid en niet omdat ze de rekeningen niet kunnen betalen. “We kunnen bij de jongeren dus wel degelijk spreken over een groeiend probleem met betalingscultuur”, meent Guy Colpaert , managing director van Intrum Justitia België.

Vooral de betaling van uitstaande schulden, kinderopvang en verkeersboetes blijft het langst liggen. Die worden respectievelijk slechts in 55, 57 en 65 procent van de gevallen op tijd betaald. Internet- en televisiefacturen betalen we het meest op tijd (79%).

Daarnaast blijkt dat de Belgen hun financiële situatie en de economie niet door een rooskleurige bril bekijken. Slechts 16 procent vindt dat de economie in ons land aan de beterhand is en slechts 22 procent gaat ervan uit dat zijn persoonlijke financiële situatie erop zal vooruitgaan. Meer dan een op de tien Belgen (13%) overweegt te verhuizen naar het buitenland vanwege de financiële situatie in eigen land. Bij de 18- tot 24-jarigen loopt dat cijfer op tot twee op de tien.

“Het blijkt dat jongeren veel te weinig wordt aangeleerd op een verantwoorde manier met geld om te gaan. Op de ouders alleen kunnen we daarvoor jammer genoeg niet rekenen. We hopen dat de ministers van Onderwijs daar voldoende rekening mee houden bij het vastleggen van de nieuwe eindtermen en dat onze scholen voortaan budgetbewuste jongeren de maatschappij in sturen. Dat kan heel wat schrijnende situaties voorkomen”, besluit Colpaert.

Andere cijfers:

  • 30 procent van de Belgen vreest rekeningen in de brievenbus
  • 13 procent laat rekeningen ongeopend rondslingeren
  • 14 procent van de respondenten heeft zijn financiële situatie niet onder controle. In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar is dit zelfs 21 procent.
  • Meer dan de helft van de Belgen tussen 35 en 49 jaar (54%) kan door onvermogen zijn rekening niet op tijd betalen. Bij de 50-plussers is dat 49 procent en bij de 18-tot 24-jarigen 46 procent. Daarmee doen zij het beter dan de 25-tot 34-jarigen (48%).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content