Gezondheidszorg voor Barco
Met Jan De Witte haalt Barco een topmanager binnen die bij GE Healthcare een paar moeilijke jaren achter de rug heeft.
Jan De Witte werd geboren in Sint-Niklaas, woont in Frankrijk en komt over met zeventien jaar ervaring bij General Electric Healthcare. Voordien was de burgerlijk ingenieur elektromechanica (KU Leuven) met een MBA van Harvard operations- en supplychainmanager van de wasmiddelenfabriek van Procter & Gamble in Mechelen. Daarna was hij vijf jaar consultant bij McKinsey. Hij leerde er Bruno Holthof kennen, die nu CEO is van Oxford University Hospitals en bestuurder bij Barco. Bij General Electric Healthcare werkt hij vanaf 1999 vooral in de organisatie van de productie en de toeleveringsketen, zowel op het Europese hoofdkwartier nabij Versailles als in de Amerikaanse hoofdzetel in Milwaukee. Hij superviseerde onder meer de wereldwijde uitrol van een Oracle-systeem voor logistiek beheer en een Six Sigma-programma voor efficiënt management. Weer in Parijs klom hij op in de beeldvormingsdiensten voor Europa, Midden-Oosten, Afrika en Azië.
In 2010 kreeg hij de leiding van de nieuwe Performance Solutions-consultingdivisie van GE Healthcare. In 2009 bracht die nicheactiviteit maar 60 miljoen dollar binnen, maar GE Healthcare had er grote plannen mee. Nieuwe wetgeving voorzag in een subsidiepot van 19 miljard dollar voor investeringen in informatica bij dokters en ziekenhuizen.
Hoge ambities
In een interview met de Franse krant La Tribune verwachtte De Witte dat Performance Solutions elk jaar zou verdubbelen en in vijf jaar van 160 naar 1000 personeelsleden en 1 miljard dollar omzet zou groeien. De groei bleef echter onder de hoge verwachtingen. In 2013 had Performance Solutions naar eigen zeggen 200 consultants wereldwijd.
“Van elke 100 dollar voor gezondheidszorg worden er 20 verspild. De jongste twee jaar begint de industrie in te zien dat dit een probleem is”, zei De Witte in april 2011 aan Bloomberg. Op dat moment had hij ook de leiding gekregen over de GE Healthcare-tak die informaticasystemen levert. Met 1,4 miljard dollar omzet en 5000 werknemers was GE Healthcare IT (GHIT) een promotie, maar ook een vergiftigd geschenk. De divisie was door de jaren heen bijeengekocht. Toen De Witte de leiding kreeg, beantwoordde haar software voor elektronisch patiëntendossierbeheer – goed voor bijna 300 miljoen dollar omzet – op tal van punten niet aan de Amerikaanse vereisten. Klanten waren bezig over te lopen naar marktleiders zoals Epic of Cerner. Niet lang nadien besliste GHIT niet langer te investeren in het pakket.
Met Barco naar de cloud
De Witte keek al verder. Hij sloot een joint venture met Microsoft om informatie te halen uit de klinische gegevens van ziekenhuizen. Die joint venture, Caradigm, is vorige week helemaal door GE Healthcare overgenomen. Hij zette in op de cloud met een product om medische beelden uit te wisselen tussen archiveringssystemen van verschillende fabrikanten. “Twaalfjarigen kunnen beelden en informatie in een oogwenk delen, maar je dokter kan dat niet bij gebrek aan tools”, liet hij in 2013 bij de lancering van de proeftoepassing noteren. In november mondde dat uit in de disruptieve GE Health Cloud, die een ecosysteem voor de uitwisseling van klinische informatie moet worden. Een van de prominente partners bij de lancering was Barco, dat met zijn schermen en software voor beeldverwerking en -uitwisseling voordeel kan halen uit het project. GE Healthcare is al jaren een van de grote afnemers van de diagnostische schermen van Barco. De Witte was dus in de gezondheidszorgdivisie van Barco geen onbekende.
GE Healthcare boekt ondertussen minder omzet dan vijf jaar geleden. John Flannery, CEO sinds oktober 2014, moet dat keren. Hij verving sindsdien drie kwart van het topmanagement. In maart zei Healthcare in drie woorden dat De Witte vertrok. Twee dagen nadien zei Flannery op een investeerdersconferentie dat de GHIT-divisie “rechtuit gezegd, geen activiteit was die op volle kracht heeft gedraaid over de jaren”.
Jan De Witte was dus vrij toen Egon Zehnder kwam aankloppen voor de topbaan bij Barco. Volgens Eric Van Zele, die nog tot 30 september CEO blijft, heeft hij belangrijke pluspunten: als Belg past hij al direct beter in de Barco-cultuur, hij komt uit een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd werkt, hij heeft ervaring in software en systemen en kent grondig de markt voor gezondheidszorg, een van de drie pijlers van Barco. Jan De Witte begint op 1 juni als ‘CEO designate’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier