Ministers die deel uitmaken van de Franse regering zien zich verplicht hun persoonlijke financiële gegevens openbaar te maken. Dat is het gevolg van het zogenaamde Cahuzac-schandaal.

Vorige week werd de Franse minister van Begroting Jérôme Cahuzac gedwongen op te stappen nadat zijn geheime Zwitserse bankrekening uitlekte.

Niet zozeer de bankrekening maar wel de leugens van de minister van Begroting kosten hem zijn baan. Cahuzac hield namelijk maandenlang vol dat er geen sprake was van een geheime Zwitserse bankrekening. Uiteindelijk resulteerde zijn ontkenning begin april in een bekentenis. Op het Zwitserse spaarboekje van Cahuzac stond niet minder dan 600.000 euro gestald.

Het Cahuzac-schandaal heeft ervoor gezorgd dat president Hollande de druk op zijn ministers heeft opgevoerd om hun persoonlijke 'rijkdom' publiek te maken. Cahuzac maakte net als de Franse president deel uit van de Parti Socialiste, en die heeft wat te lijden gehad onder het schandaal rond de voormalige minister van Begroting.'Maakte', want Cahuzac werd intussen uit de partij gezet.

Verwacht wordt dat alle 37 ministers van de Franse regering details over hun persoonlijke Financiën vrijgeven op de websites van de Franse overheid. Op de lijst zouden gegevens over bankrekeningen, vastgoed en andere 'kostbare voorwerpen' zoals auto's en kunstwerken vermeld staan.

Het initiatief van de Franse president werd door zowel politici van links als van rechts op gehoon onthaald. Toch maakten enkele ministers hun persoonlijke gegevens zelf bekend.

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Marisol Touraine heeft al laten weten dat haar vermogen op 1,4 miljoen euro wordt geraamd, een bedrag dat voornamelijk te danken is aan enkele eigendommen in Parijs.

Minister van Cultuur Aurelie Filippetti verklaarde dat ze een flat van 70 vierkante meter in Parijs bezit, waarin ook een t-shirt van David Beckham te vinden is.

De 'groene' minister van huisvesting Cecile Duflot onthulde dat ze eigenaar is van een huis ter waarde van 168.000 euro en twee wagens: een Renault Twingo ter waarde van 1500 euro en een Renault 4L ter waarde van 10.000 Franse 'francs' bij aankoop in 2000.

Toen François Hollande in mei 2012 verkozen werd tot de nieuwe Franse president, beloofde hij de moraliteit en integriteit in het openbare leven te zullen bevorderen. (BBC/BO)

Ministers die deel uitmaken van de Franse regering zien zich verplicht hun persoonlijke financiële gegevens openbaar te maken. Dat is het gevolg van het zogenaamde Cahuzac-schandaal. Vorige week werd de Franse minister van Begroting Jérôme Cahuzac gedwongen op te stappen nadat zijn geheime Zwitserse bankrekening uitlekte. Niet zozeer de bankrekening maar wel de leugens van de minister van Begroting kosten hem zijn baan. Cahuzac hield namelijk maandenlang vol dat er geen sprake was van een geheime Zwitserse bankrekening. Uiteindelijk resulteerde zijn ontkenning begin april in een bekentenis. Op het Zwitserse spaarboekje van Cahuzac stond niet minder dan 600.000 euro gestald.Het Cahuzac-schandaal heeft ervoor gezorgd dat president Hollande de druk op zijn ministers heeft opgevoerd om hun persoonlijke 'rijkdom' publiek te maken. Cahuzac maakte net als de Franse president deel uit van de Parti Socialiste, en die heeft wat te lijden gehad onder het schandaal rond de voormalige minister van Begroting.'Maakte', want Cahuzac werd intussen uit de partij gezet.Verwacht wordt dat alle 37 ministers van de Franse regering details over hun persoonlijke Financiën vrijgeven op de websites van de Franse overheid. Op de lijst zouden gegevens over bankrekeningen, vastgoed en andere 'kostbare voorwerpen' zoals auto's en kunstwerken vermeld staan.Het initiatief van de Franse president werd door zowel politici van links als van rechts op gehoon onthaald. Toch maakten enkele ministers hun persoonlijke gegevens zelf bekend.Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Marisol Touraine heeft al laten weten dat haar vermogen op 1,4 miljoen euro wordt geraamd, een bedrag dat voornamelijk te danken is aan enkele eigendommen in Parijs. Minister van Cultuur Aurelie Filippetti verklaarde dat ze een flat van 70 vierkante meter in Parijs bezit, waarin ook een t-shirt van David Beckham te vinden is. De 'groene' minister van huisvesting Cecile Duflot onthulde dat ze eigenaar is van een huis ter waarde van 168.000 euro en twee wagens: een Renault Twingo ter waarde van 1500 euro en een Renault 4L ter waarde van 10.000 Franse 'francs' bij aankoop in 2000. Toen François Hollande in mei 2012 verkozen werd tot de nieuwe Franse president, beloofde hij de moraliteit en integriteit in het openbare leven te zullen bevorderen. (BBC/BO)