Op 1 januari 2015 telde ons land officieel 11.209.044 inwoners. Van die bevolking woont 57,5 procent in Vlaanderen, 32,0 procent inWallonië en 10,5 procent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Diezelfde dag hadden 1.255.286 inwoners van ons land (11,2 procent van de bevolking) een vreemde nationaliteit.

Buitenlandse staatsburgers

Twintig jaar geleden bestond 9,1 procent van de Belgische bevolking uit buitenlandse staatsburgers, of omgerekend 922.338 personen.

Ter vergelijking: Frankrijk telde op 1 januari 2008 5,8 procent inwoners met een andere nationaliteit, en Nederland op 1 januari 2011 5,6 procent. Precies 68,3 procent van de buitenlandse bevolking was op 1 januari 2015 staatsburger van een land uit de Europese Unie.

De belangrijkste nationaliteitslanden van de buitenlandse staatsburgers zijn Frankrijk, Italië, Nederland, Marokko en Polen. Burgers uit die landen vormen vrijwel de helft van de buitenlandse bevolking in België (49,1 procent).

Twintig jaar geleden voerden diezelfde landen, behalve Polen, in dezelfde volgorde ook al de lijst aan van de herkomstlanden van de inwoners met vreemde nationaliteit.

Vreemde nationaliteiten in België (tabel FOD Economie), FOD Economie
Vreemde nationaliteiten in België (tabel FOD Economie) © FOD Economie

Polen en Roemenen

Polen en Roemenië zijn de landen waarvan het aantal staatsburgers in ons land de laatste jaren het snelst is gestegen. Het aantal Polen is in dertien jaar bijna vertienvoudigd, terwijl er nu 21 keer meer Roemenen in ons land wonen dan dertien jaar voordien. Hun aandeel in de totale buitenlandse bevolking van ons land is gestegen van minder dan 1 procent in 1995 tot 5,4 procent voor Polen en 5,2 procent voor Roemenië.

Omgerekend telde België begin dit jaar 68.403 Polen en 68.768 Roemenen.

Brussel

De bevolking met een vreemde nationaliteit is ongelijkmatig verspreid over ons land. Veel buitenlandse staatsburgers wonen in de Brusselse agglomeratie, waar ze in bepaalde gemeenten een bijna even grote groep vormen als de Belgische staatsburgers. Dat is onder meer het geval in Sint-Gillis (48,2 procent), Elsene (47,6 procent) en Etterbeek (45,8 procent).

Maar ook buiten de grenzen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft het aantal inwoners met een vreemde nationaliteit hoog. Dat is met name het geval in alle gemeenten die aan het Zoniënwoud grenzen, van Tervuren tot Waterloo, waar vele Amerikaanse en Britse staatsburgers wonen.

Voorts wonen er in de grootste steden van het land (Antwerpen, Luik, Gent) en in de universiteitssteden (Leuven, Ottignies-Louvain-la-Neuve) veel mensen die elders geboren zijn.

(Belga/BO)

Op 1 januari 2015 telde ons land officieel 11.209.044 inwoners. Van die bevolking woont 57,5 procent in Vlaanderen, 32,0 procent inWallonië en 10,5 procent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.Diezelfde dag hadden 1.255.286 inwoners van ons land (11,2 procent van de bevolking) een vreemde nationaliteit.Twintig jaar geleden bestond 9,1 procent van de Belgische bevolking uit buitenlandse staatsburgers, of omgerekend 922.338 personen.Ter vergelijking: Frankrijk telde op 1 januari 2008 5,8 procent inwoners met een andere nationaliteit, en Nederland op 1 januari 2011 5,6 procent. Precies 68,3 procent van de buitenlandse bevolking was op 1 januari 2015 staatsburger van een land uit de Europese Unie. De belangrijkste nationaliteitslanden van de buitenlandse staatsburgers zijn Frankrijk, Italië, Nederland, Marokko en Polen. Burgers uit die landen vormen vrijwel de helft van de buitenlandse bevolking in België (49,1 procent). Twintig jaar geleden voerden diezelfde landen, behalve Polen, in dezelfde volgorde ook al de lijst aan van de herkomstlanden van de inwoners met vreemde nationaliteit. Polen en Roemenië zijn de landen waarvan het aantal staatsburgers in ons land de laatste jaren het snelst is gestegen. Het aantal Polen is in dertien jaar bijna vertienvoudigd, terwijl er nu 21 keer meer Roemenen in ons land wonen dan dertien jaar voordien. Hun aandeel in de totale buitenlandse bevolking van ons land is gestegen van minder dan 1 procent in 1995 tot 5,4 procent voor Polen en 5,2 procent voor Roemenië. Omgerekend telde België begin dit jaar 68.403 Polen en 68.768 Roemenen.De bevolking met een vreemde nationaliteit is ongelijkmatig verspreid over ons land. Veel buitenlandse staatsburgers wonen in de Brusselse agglomeratie, waar ze in bepaalde gemeenten een bijna even grote groep vormen als de Belgische staatsburgers. Dat is onder meer het geval in Sint-Gillis (48,2 procent), Elsene (47,6 procent) en Etterbeek (45,8 procent). Maar ook buiten de grenzen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft het aantal inwoners met een vreemde nationaliteit hoog. Dat is met name het geval in alle gemeenten die aan het Zoniënwoud grenzen, van Tervuren tot Waterloo, waar vele Amerikaanse en Britse staatsburgers wonen. Voorts wonen er in de grootste steden van het land (Antwerpen, Luik, Gent) en in de universiteitssteden (Leuven, Ottignies-Louvain-la-Neuve) veel mensen die elders geboren zijn.(Belga/BO)