In Duitsland stabiliseert de werkloosheid, in Spanje neemt ze af.

Volgens berekeningen van het Duitse federale arbeidsbureau zat in de laatste maand van vorig jaar 6,9 procent van de Duitse beroepsbevolking zonder werk. Dat is hetzelfde percentage als in november.

Hoewel het percentage op maandbasis stabiel bleef, kwamen er in de grootste economie van Europa - gecorrigeerd door seizoensinvloeden - in december in totaal 3.000 werklozen bij. Op jaarbasis kwamen er in december 2012 60.000 werklozen bij. Omgerekend telde Duitsland eind vorig jaar 2,94 miljoen werklozen.

Economische terugval

De Duitse economie bleef tot voor kort relatief bestand tegen de uitdijende schuldencrisis in de eurozone, maar nu lijkt de klad er toch wat in te zitten. Tekenen van economische terugval nemen toe, wat onder meer begint te wegen op het vertrouwen van de Duitse consument.

Intussen zetten grote Duitse bedrijven, waaronder Metro, Siemens AG en Deutsche Bank het mes in het personeelsbestand. Andere, zoals Opel en staalproducent ThyssenKrupp, hebben beslist gebruik te maken van de zogenaamde 'kurzarbeit' (werktijdverkorting). Die door de overheid gesubsidieerde arbeidregeling werd tijdens de wereldwijde financiële crisis op grote schaal toegepast.

'Geen recessie voor Duitsland'

Toch blijven de meeste economen ervan overtuigd dat Duitsland - ondanks een krimp in het vierde kwartaal van 2012 - volgend jaar niet in een periode van recessie belandt.

In vergelijking met een groot aantal andere Europese landen blijft de Duitse arbeidsmarkt standvastig, wat allicht te maken heeft met de loonmatiging en structurele hervormingen die binnen de grenzen van de Europese sterkhouder halfweg de jaren 2000 werden doorgevoerd.

Spaanse werkloosheid

In Spanje, de vierde economie van de eurozone, lijkt de toevloed van het aantal werklozen - voor het eerst in een half jaar - gestuit. Het aantal geregistreerde werklozen is er in december met 1,2 procent - of 59.000 - gedaald tot 4,8 miljoen in vergelijking met een maand eerder. Volgens de cijfers van het Spaanse ministerie van Arbeid is er op jaarbasis wel sprake van een forse toename met 9,6 procent. Dat betekent dat ongeveer een kwart van de Spaanse beroepsbevolking zonder werk zit.Enkel Griekenland, dat al zes jaar in recessie verkeert, kampt met een gelijkaardig werkloosheidspercentage ( 26 procent).

Verwacht wordt dat de Spaanse economie, die fel te lijden heeft onder een besparingsronde van 60 miljard euro, dit jaar krimpt met 1,5 procent. Dat kan niet zonder gevolgen blijven voor de werkgelegenheid in het Zuid-Europese land. Premier Mariano Rajoy heeft er intussen voor gezorgd dat de arbeidsregelgeving - om mensen aan te werven en te ontslaan - versoepeld werd.(Reuters/BO)

In Duitsland stabiliseert de werkloosheid, in Spanje neemt ze af.Volgens berekeningen van het Duitse federale arbeidsbureau zat in de laatste maand van vorig jaar 6,9 procent van de Duitse beroepsbevolking zonder werk. Dat is hetzelfde percentage als in november. Hoewel het percentage op maandbasis stabiel bleef, kwamen er in de grootste economie van Europa - gecorrigeerd door seizoensinvloeden - in december in totaal 3.000 werklozen bij. Op jaarbasis kwamen er in december 2012 60.000 werklozen bij. Omgerekend telde Duitsland eind vorig jaar 2,94 miljoen werklozen. Economische terugvalDe Duitse economie bleef tot voor kort relatief bestand tegen de uitdijende schuldencrisis in de eurozone, maar nu lijkt de klad er toch wat in te zitten. Tekenen van economische terugval nemen toe, wat onder meer begint te wegen op het vertrouwen van de Duitse consument. Intussen zetten grote Duitse bedrijven, waaronder Metro, Siemens AG en Deutsche Bank het mes in het personeelsbestand. Andere, zoals Opel en staalproducent ThyssenKrupp, hebben beslist gebruik te maken van de zogenaamde 'kurzarbeit' (werktijdverkorting). Die door de overheid gesubsidieerde arbeidregeling werd tijdens de wereldwijde financiële crisis op grote schaal toegepast. 'Geen recessie voor Duitsland'Toch blijven de meeste economen ervan overtuigd dat Duitsland - ondanks een krimp in het vierde kwartaal van 2012 - volgend jaar niet in een periode van recessie belandt.In vergelijking met een groot aantal andere Europese landen blijft de Duitse arbeidsmarkt standvastig, wat allicht te maken heeft met de loonmatiging en structurele hervormingen die binnen de grenzen van de Europese sterkhouder halfweg de jaren 2000 werden doorgevoerd.Spaanse werkloosheidIn Spanje, de vierde economie van de eurozone, lijkt de toevloed van het aantal werklozen - voor het eerst in een half jaar - gestuit. Het aantal geregistreerde werklozen is er in december met 1,2 procent - of 59.000 - gedaald tot 4,8 miljoen in vergelijking met een maand eerder. Volgens de cijfers van het Spaanse ministerie van Arbeid is er op jaarbasis wel sprake van een forse toename met 9,6 procent. Dat betekent dat ongeveer een kwart van de Spaanse beroepsbevolking zonder werk zit.Enkel Griekenland, dat al zes jaar in recessie verkeert, kampt met een gelijkaardig werkloosheidspercentage ( 26 procent). Verwacht wordt dat de Spaanse economie, die fel te lijden heeft onder een besparingsronde van 60 miljard euro, dit jaar krimpt met 1,5 procent. Dat kan niet zonder gevolgen blijven voor de werkgelegenheid in het Zuid-Europese land. Premier Mariano Rajoy heeft er intussen voor gezorgd dat de arbeidsregelgeving - om mensen aan te werven en te ontslaan - versoepeld werd.(Reuters/BO)