Topman Jamie Dimon geeft het roer niet uit handen bij de Amerikaanse bank JP Morgan Chase.

Dimon blijft - tegen de zin van een groot aantal aandeelhouders - zowel CEO als voorzitter bij JP Morgan Chase. Nochtans drongen verscheidene aandeelhouders dinsdag op de algemene vergadering aan op het opsplitsen van beide topfuncties. Het groot aantal aandeelhouders dat tegenpruttelde vormde - net als vorig jaar - evenwel geen meerderheid, waardoor Dimon stevig aan het roer blijft bij de bank.

Op de aandeelhoudersvergadering vorig jaar stemde 40 procent voor het opsplitsen van de functie van CEO en voorzitter. Onder meer het ambtenarensyndicaat AFSCME, waarvan het pensioenfonds aandelen van JPMorgan bezit, is vragende partij. De vraag werd dinsdag opnieuw gesteld, maar haalde weer geen meerderheid. Integendeel: het dissidente voorstel kon dit jaar slechts 32,2 procent overtuigen.

De machtsconcentratie bij Dimon kwam onder vuur te liggen na een tradingschandaal in de Londense divisie van JPMorgan Chase. Dat schandaal bleef niet zonder gevolgen, en bezorgde de Amerikaanse bank een verlies van meer dan 6 miljard dollar.

"Als de activiteiten van een bank met de omvang van JPMorgan afhankelijk blijven van één persoon, dan is dat op zichzelf een aanwijzing van mislukt bestuur," aldus Erik Gordon, hoogleraar aan de Universiteit van Michigan. Gordon voegde eraan toe dat er op die manier geen sprake kan zijn van een onafhankelijk bestuur dat de belangen van de aandeelhouders behartigt. (AFP/Bloomberg/BO)

Topman Jamie Dimon geeft het roer niet uit handen bij de Amerikaanse bank JP Morgan Chase.Dimon blijft - tegen de zin van een groot aantal aandeelhouders - zowel CEO als voorzitter bij JP Morgan Chase. Nochtans drongen verscheidene aandeelhouders dinsdag op de algemene vergadering aan op het opsplitsen van beide topfuncties. Het groot aantal aandeelhouders dat tegenpruttelde vormde - net als vorig jaar - evenwel geen meerderheid, waardoor Dimon stevig aan het roer blijft bij de bank.Op de aandeelhoudersvergadering vorig jaar stemde 40 procent voor het opsplitsen van de functie van CEO en voorzitter. Onder meer het ambtenarensyndicaat AFSCME, waarvan het pensioenfonds aandelen van JPMorgan bezit, is vragende partij. De vraag werd dinsdag opnieuw gesteld, maar haalde weer geen meerderheid. Integendeel: het dissidente voorstel kon dit jaar slechts 32,2 procent overtuigen.De machtsconcentratie bij Dimon kwam onder vuur te liggen na een tradingschandaal in de Londense divisie van JPMorgan Chase. Dat schandaal bleef niet zonder gevolgen, en bezorgde de Amerikaanse bank een verlies van meer dan 6 miljard dollar. "Als de activiteiten van een bank met de omvang van JPMorgan afhankelijk blijven van één persoon, dan is dat op zichzelf een aanwijzing van mislukt bestuur," aldus Erik Gordon, hoogleraar aan de Universiteit van Michigan. Gordon voegde eraan toe dat er op die manier geen sprake kan zijn van een onafhankelijk bestuur dat de belangen van de aandeelhouders behartigt. (AFP/Bloomberg/BO)