Delphine Boël is niet weg te slaan uit de media. Toch is zij geen aandeelhouder in het discrete familie-imperium van de Boëls. Trends ontsluiert deze week de aandeelhouders achter het machtige miljardenimperium.

De Boëls hebben in eigen land bijna mythische proporties, als een familie met grootse fortuinen, en levend in riante domeinen en dito kastelen. Nog meer cachet kreeg de familie via de perikelen tussen Delphine Boël en het Belgische koningshuis.

Maar wie gaat schuil achter de mystiek? Trends brengt deze week de fortuinen in kaart en onthult de familiale aandeelhouders.

De belangrijkste holding van de families is het beursgenoteerde Sofina, met onder meer belangen in Ageas, Colruyt, GDF Suez of nog Total, goed voor een balanstotaal van 3,9 miljard euro.

Decennialang bleef het aandeelhouderschap aan toonder, en dus ongekend. Maar vanaf einde 2011 werden de aandelen bij de belangrijkste familiale spilholdings op naam gezet. Trends detecteerde op basis daarvan 51 familiale aandeelhouders, waarbij niemand een uitgesproken groot individueel belang heeft. De aandeelhouders omvatten zeven onderling gehuwde families. Uiteraard de familie Boël, Emsens (van onder meer Etex en Sibelco), Goblet d'Alviella, Grutering, Janssen (de baronnen achter onder meer Solvay en UCB), Le Jeune en de Meeûs d'Argenteuil.

Merkwaardig genoeg is de eigenlijke familie Boël niet in de meerderheid. Die rol gaat naar de familie Janssen. Maar door haar versnippering (elf leden) blijft ook het individuele aandeelhouderschap van die baronnenfamilie beperkt. Het ontbreekt de families ook aan een duidelijke holdingstructuur, op basis van de familiale geledingen.

Pour la petite histoire: Delphine Boël prijkt niet op de aandeelhouderslijst.

Het volledige dossier, met achtergrondinformatie over de spilfiguren binnen de families, leest U in Trends van deze week, in de winkel sinds donderdag 5 september.

Delphine Boël is niet weg te slaan uit de media. Toch is zij geen aandeelhouder in het discrete familie-imperium van de Boëls. Trends ontsluiert deze week de aandeelhouders achter het machtige miljardenimperium. De Boëls hebben in eigen land bijna mythische proporties, als een familie met grootse fortuinen, en levend in riante domeinen en dito kastelen. Nog meer cachet kreeg de familie via de perikelen tussen Delphine Boël en het Belgische koningshuis. Maar wie gaat schuil achter de mystiek? Trends brengt deze week de fortuinen in kaart en onthult de familiale aandeelhouders. De belangrijkste holding van de families is het beursgenoteerde Sofina, met onder meer belangen in Ageas, Colruyt, GDF Suez of nog Total, goed voor een balanstotaal van 3,9 miljard euro. Decennialang bleef het aandeelhouderschap aan toonder, en dus ongekend. Maar vanaf einde 2011 werden de aandelen bij de belangrijkste familiale spilholdings op naam gezet. Trends detecteerde op basis daarvan 51 familiale aandeelhouders, waarbij niemand een uitgesproken groot individueel belang heeft. De aandeelhouders omvatten zeven onderling gehuwde families. Uiteraard de familie Boël, Emsens (van onder meer Etex en Sibelco), Goblet d'Alviella, Grutering, Janssen (de baronnen achter onder meer Solvay en UCB), Le Jeune en de Meeûs d'Argenteuil. Merkwaardig genoeg is de eigenlijke familie Boël niet in de meerderheid. Die rol gaat naar de familie Janssen. Maar door haar versnippering (elf leden) blijft ook het individuele aandeelhouderschap van die baronnenfamilie beperkt. Het ontbreekt de families ook aan een duidelijke holdingstructuur, op basis van de familiale geledingen. Pour la petite histoire: Delphine Boël prijkt niet op de aandeelhouderslijst. Het volledige dossier, met achtergrondinformatie over de spilfiguren binnen de families, leest U in Trends van deze week, in de winkel sinds donderdag 5 september.