1. Chevaliers du Ciel

Al van jongsaf aan ben ik gefascineerd door alles wat vliegt en droomde er dan ook heel lang van om piloot of gevechtspiloot te kunnen worden. Mijn lengte van bijna een dubbele meter heeft die droom aan diggelen geslagen maar de fascinatie voor vliegtuigen en gevechtsvliegtuigen is er nog altijd. Vergeet Top Gun. Hier is Chevaliers du Ciel. Veel recenter dan Top Gun, Frans in plaats van Amerikaans en ook veel mooiere beelden dan de film met Tom Cruise. Eén kenmerk delen ze allebei: ze zijn even chauvinistisch. In "Chevaliers du Ciel" zie je geen enkele Amerikaanse auto, smartphone of vliegtuig... Alles Frans wat de klok slaat.

Dit is maar een kleine compilatie van beelden uit de film maar de film zelf is meer dan de moeite waard. Verhaal: flinterdun. Snelheid, actie en pk's: ontelbaar.

2. De Europese Amazone: de Donau

In België hebben we een vaak vertekende kijk op Europa. Door onze ligging aan de Noordzee vergeten we vaak hoe groot Europa wel is aan onze oost en zuidoostgrenzen. Wie in de winter gaat skiën in Duitsland of Oostenrijk staat er misschien niet bij stil dat de sneeuw op de pistes een paar maanden later via de Donau al onderweg is naar de Zwarte Zee. Die Donau is de langste rivier van Europa: 2860 kilometer, ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en stroomt door maar liefst 10 landen en 4 hoofdsteden: Wenen, Bratislava, Budapest en Belgrado. Deze van oorsprong Duitse reportage geeft een beeld van het economische, culturele en historische belang van onze eigen Amazone: de Donau.

3. Van Kooten en De Bie

Omdat vroeger altijd alles beter was. Toen in Vlaanderen nog lang geen sprake was van In de Gloria, verrichtten Kees van Kooten en Wim De Bie baanbrekend werk met hun Keek op de Week. Als jonge tiener ben ik dit beginnen kijken en sindsdien nog altijd een grote fan van het werk van deze twee kanjers. De oud-leraar Duits (Wim de Bie) over cynisme. En omdat alles hetzelfde blijft: polemoloog Clavan (Kees van Kooten) over hoe oorlogen vaak beginnen na de Winterspelen. Ook al in 1998...

1. Chevaliers du CielAl van jongsaf aan ben ik gefascineerd door alles wat vliegt en droomde er dan ook heel lang van om piloot of gevechtspiloot te kunnen worden. Mijn lengte van bijna een dubbele meter heeft die droom aan diggelen geslagen maar de fascinatie voor vliegtuigen en gevechtsvliegtuigen is er nog altijd. Vergeet Top Gun. Hier is Chevaliers du Ciel. Veel recenter dan Top Gun, Frans in plaats van Amerikaans en ook veel mooiere beelden dan de film met Tom Cruise. Eén kenmerk delen ze allebei: ze zijn even chauvinistisch. In "Chevaliers du Ciel" zie je geen enkele Amerikaanse auto, smartphone of vliegtuig... Alles Frans wat de klok slaat.Dit is maar een kleine compilatie van beelden uit de film maar de film zelf is meer dan de moeite waard. Verhaal: flinterdun. Snelheid, actie en pk's: ontelbaar.In België hebben we een vaak vertekende kijk op Europa. Door onze ligging aan de Noordzee vergeten we vaak hoe groot Europa wel is aan onze oost en zuidoostgrenzen. Wie in de winter gaat skiën in Duitsland of Oostenrijk staat er misschien niet bij stil dat de sneeuw op de pistes een paar maanden later via de Donau al onderweg is naar de Zwarte Zee. Die Donau is de langste rivier van Europa: 2860 kilometer, ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en stroomt door maar liefst 10 landen en 4 hoofdsteden: Wenen, Bratislava, Budapest en Belgrado. Deze van oorsprong Duitse reportage geeft een beeld van het economische, culturele en historische belang van onze eigen Amazone: de Donau.Omdat vroeger altijd alles beter was. Toen in Vlaanderen nog lang geen sprake was van In de Gloria, verrichtten Kees van Kooten en Wim De Bie baanbrekend werk met hun Keek op de Week. Als jonge tiener ben ik dit beginnen kijken en sindsdien nog altijd een grote fan van het werk van deze twee kanjers. De oud-leraar Duits (Wim de Bie) over cynisme. En omdat alles hetzelfde blijft: polemoloog Clavan (Kees van Kooten) over hoe oorlogen vaak beginnen na de Winterspelen. Ook al in 1998...