"Begin mei heeft de CEO zijn contract opgezegd", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols aan De Morgen en Het Laatste Nieuws . "Er is een opzegtermijn van drie maanden. Die is gisteren ingegaan en loopt eind augustus af". De regering verwachtte dat Cornu zou aanblijven tot het einde van het jaar.

Bellot hoopt dat Cornu nog wat langer wil blijven. "We zitten nog met onderhandelingen over het nieuwe beheerscontract en over het investerings- en transportplan. We hopen dan ook dat hij bereid is tot een zekere flexibiliteit om zijn opvolger in te werken", klinkt het bij Bellot.

Onduidelijkheid over opvolger

Het is nog niet duidelijk wie in de voetsporen van Cornu gaat treden. De regering heeft zelfs nog niet beslist hoe die moet worden geselecteerd. In de kranten laat Crols weten dat de NMBS liefst met een headhunterbureau wil werken. Ook andere regeringspartijen zijn voorstander van zo'n externe procedure. De nieuwe CEO kan rekenen op een jaarloon van 290.000 euro.

De staat zou ook zelf een nieuwe CEO kunnen aanduiden. Dan is het aan de regeringspartijen om te beslissen wie de NMBS zal leiden. En dat is voornamelijk goed nieuws voor de N-VA, die al langer voet aan wal probeert te krijgen bij de vervoersmaatschappij. In het verleden heeft de partij al Johnny Thijs naar voren geschoven als bestuurder van de raad van bestuur van de NMBS. Dat is toen niet gelukt omdat de regering rekening moet houden met de gender- en taalquota. Thijs heeft ondertussen zelf al afgehaakt. Cornu krijgt bovendien geen opzegvergoeding omdat hij zelf vertrekt. (Belga/NS)

"Begin mei heeft de CEO zijn contract opgezegd", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols aan De Morgen en Het Laatste Nieuws . "Er is een opzegtermijn van drie maanden. Die is gisteren ingegaan en loopt eind augustus af". De regering verwachtte dat Cornu zou aanblijven tot het einde van het jaar. Bellot hoopt dat Cornu nog wat langer wil blijven. "We zitten nog met onderhandelingen over het nieuwe beheerscontract en over het investerings- en transportplan. We hopen dan ook dat hij bereid is tot een zekere flexibiliteit om zijn opvolger in te werken", klinkt het bij Bellot. Het is nog niet duidelijk wie in de voetsporen van Cornu gaat treden. De regering heeft zelfs nog niet beslist hoe die moet worden geselecteerd. In de kranten laat Crols weten dat de NMBS liefst met een headhunterbureau wil werken. Ook andere regeringspartijen zijn voorstander van zo'n externe procedure. De nieuwe CEO kan rekenen op een jaarloon van 290.000 euro. De staat zou ook zelf een nieuwe CEO kunnen aanduiden. Dan is het aan de regeringspartijen om te beslissen wie de NMBS zal leiden. En dat is voornamelijk goed nieuws voor de N-VA, die al langer voet aan wal probeert te krijgen bij de vervoersmaatschappij. In het verleden heeft de partij al Johnny Thijs naar voren geschoven als bestuurder van de raad van bestuur van de NMBS. Dat is toen niet gelukt omdat de regering rekening moet houden met de gender- en taalquota. Thijs heeft ondertussen zelf al afgehaakt. Cornu krijgt bovendien geen opzegvergoeding omdat hij zelf vertrekt. (Belga/NS)