De werkingsmiddelen van LSRP vloeien voort uit de royalty's die Collen kreeg voor zijn ontdekking van een van de best verkochte medicijnen tegen een hartaanval. Collen runt de vzw samen met Chris Buyse, de financieel directeur van ThromboGenics.

Collen is een believer van het eerste uur in het Waalse trio, de vaandeldragers van de Waalse biotechsector. "Désiré gelooft sterk in stamceltherapie", zegt Buyse. De eerste investering van LSRP in 2008 was in Cardio3, dat sinds dat jaar met beursplannen speelt. Ook Bone Therapeutics en Promethera overwegen een beursgang.
Collen en Buyse investeren ook in een ontwikkelingsplatform voor celtherapie in Gosselies nabij Charleroi. "Noem het gerust een kleine campus voor celtherapie", zegt Buyse. Het initiatief werd uitgewerkt door de Waalse biotechcluster BioWin en leidt nu ook tot de oprichting van een dienstverlenend bedrijf, MaSTherCell. Dat zou ook het trio celtherapiebedrijven kunnen bedienen, zegt BioWin-woordvoerder Frédéric Druck.

De totale investering in het platform bedraagt bijna 10 miljoen euro. LSRP legt 200.000 euro in. Het gros komt van de Waalse overheid via investeringsmaatschappijen als SRIW en Sambrinvest. De trekker van dat immoproject is Bone Therapeutics, dat van LSRP al zowat 600.000 euro werkkapitaal toegestopt kreeg. De kans dat Promethera snel volgt, is zeer groot. Cardio3 blijft in het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert. "We hoopten dat de drie Waalse celtechnologiebedrijven elkaar in Gosselies zouden vinden. De deur blijft alleszins open voor hen", zegt Buyse.

LSRP verbindt zich er wel toe mee te gaan in de volgende kapitaalrondes van Cardio3 en Promethera, die zeker voor het jaareinde moeten plaatsvinden. Volgens Buyse bedragen die kapitaalverhogingen elk minimum 10 miljoen euro. Ook Promethera moet op korte termijn nieuwe financieringsbronnen aanboren. Die operatie is wel een stuk beperkter in omvang. "Dat geld kunnen ze vermoedelijk nog wel vinden binnen de bestaande kring van aandeelhouders. "Ook daar zullen wij volgen."

Be.L.

De werkingsmiddelen van LSRP vloeien voort uit de royalty's die Collen kreeg voor zijn ontdekking van een van de best verkochte medicijnen tegen een hartaanval. Collen runt de vzw samen met Chris Buyse, de financieel directeur van ThromboGenics. Collen is een believer van het eerste uur in het Waalse trio, de vaandeldragers van de Waalse biotechsector. "Désiré gelooft sterk in stamceltherapie", zegt Buyse. De eerste investering van LSRP in 2008 was in Cardio3, dat sinds dat jaar met beursplannen speelt. Ook Bone Therapeutics en Promethera overwegen een beursgang. Collen en Buyse investeren ook in een ontwikkelingsplatform voor celtherapie in Gosselies nabij Charleroi. "Noem het gerust een kleine campus voor celtherapie", zegt Buyse. Het initiatief werd uitgewerkt door de Waalse biotechcluster BioWin en leidt nu ook tot de oprichting van een dienstverlenend bedrijf, MaSTherCell. Dat zou ook het trio celtherapiebedrijven kunnen bedienen, zegt BioWin-woordvoerder Frédéric Druck. De totale investering in het platform bedraagt bijna 10 miljoen euro. LSRP legt 200.000 euro in. Het gros komt van de Waalse overheid via investeringsmaatschappijen als SRIW en Sambrinvest. De trekker van dat immoproject is Bone Therapeutics, dat van LSRP al zowat 600.000 euro werkkapitaal toegestopt kreeg. De kans dat Promethera snel volgt, is zeer groot. Cardio3 blijft in het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert. "We hoopten dat de drie Waalse celtechnologiebedrijven elkaar in Gosselies zouden vinden. De deur blijft alleszins open voor hen", zegt Buyse. LSRP verbindt zich er wel toe mee te gaan in de volgende kapitaalrondes van Cardio3 en Promethera, die zeker voor het jaareinde moeten plaatsvinden. Volgens Buyse bedragen die kapitaalverhogingen elk minimum 10 miljoen euro. Ook Promethera moet op korte termijn nieuwe financieringsbronnen aanboren. Die operatie is wel een stuk beperkter in omvang. "Dat geld kunnen ze vermoedelijk nog wel vinden binnen de bestaande kring van aandeelhouders. "Ook daar zullen wij volgen." Be.L.