De 69-jarige Schot is verbonden aan Princeton, een van de prestigieuze universiteiten in de VS. De micro-econoom is onder meer actief rond ontwikkelings- en gezondheidseconomie. Zijn werk probeert de economische keuze van een persoon, meer bepaald hoe die zijn inkomen spendeert, te verklaren, net als hoe maatschappijen welvaart en armoede meten en analyseren.

"Om een economisch beleid uit te werken dat welvaart creëert en armoede reduceert, moeten we eerst de individuele keuze van de consumenten begrijpen. Meer dan wie ooit, verbeterde Angus Deaton deze inzichten", aldus de Academie. Door gedetailleerde individuele keuzes te verbinden met gebundelde data, werkte hij mee aan de ontwikkeling van de micro-, macro- en ontwikkelingseconomie, klinkt het. Zijn methodes zijn essentieel op acadamisch en beleidsvlak, aldus de Academie.

Migratiecrisis

In een eerste reactie zei de kersverse Nobelprijswinnaar dat terugdringen van de armoede in arme landen, essentieel is om de huidige migratiecrisis aan te pakken. Dit zal het probleem aanpakken, klonk het, maar pas binnen lange tijd. Op de korte termijn, zou het helpen om de politieke instabiliteit in oorlogszones aan te pakken." De instroom van migranten en vluchtelingen in Europa "is het resultaat van honderden jaren ongelijke ontwikkeling".

Angus Deaton krijgt acht miljoen Zweedse kronen, omgerekend zowat 850.000 euro, net als de overige Nobelprijswinnaars. Officieel geldt de bekroning voor Economie wel niet als een Nobelprijs. De prijs gaat dus niet terug tot het testament van dynamietbedenker Alfred Nobel, maar werd door de Zweedse centrale bank voor het eerst toegekend in 1969. Vandaar de officiële naam: "Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel".

Angus Deaton volgt op de erelijst Jean Tirole op. De Franse hoogleraar economie kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar marktmacht en regulering.

Met de bekroning van Deaton zit het Nobelseizoen er alweer op. Vorige week werden de prijzen voor geneeskunde, fysica, chemie, literatuur en die voor de vrede reeds toegekend.

Net als de overige Nobels wordt de prijs op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, uitgereikt. (Belga/NS)

De 69-jarige Schot is verbonden aan Princeton, een van de prestigieuze universiteiten in de VS. De micro-econoom is onder meer actief rond ontwikkelings- en gezondheidseconomie. Zijn werk probeert de economische keuze van een persoon, meer bepaald hoe die zijn inkomen spendeert, te verklaren, net als hoe maatschappijen welvaart en armoede meten en analyseren. "Om een economisch beleid uit te werken dat welvaart creëert en armoede reduceert, moeten we eerst de individuele keuze van de consumenten begrijpen. Meer dan wie ooit, verbeterde Angus Deaton deze inzichten", aldus de Academie. Door gedetailleerde individuele keuzes te verbinden met gebundelde data, werkte hij mee aan de ontwikkeling van de micro-, macro- en ontwikkelingseconomie, klinkt het. Zijn methodes zijn essentieel op acadamisch en beleidsvlak, aldus de Academie. In een eerste reactie zei de kersverse Nobelprijswinnaar dat terugdringen van de armoede in arme landen, essentieel is om de huidige migratiecrisis aan te pakken. Dit zal het probleem aanpakken, klonk het, maar pas binnen lange tijd. Op de korte termijn, zou het helpen om de politieke instabiliteit in oorlogszones aan te pakken." De instroom van migranten en vluchtelingen in Europa "is het resultaat van honderden jaren ongelijke ontwikkeling". Angus Deaton krijgt acht miljoen Zweedse kronen, omgerekend zowat 850.000 euro, net als de overige Nobelprijswinnaars. Officieel geldt de bekroning voor Economie wel niet als een Nobelprijs. De prijs gaat dus niet terug tot het testament van dynamietbedenker Alfred Nobel, maar werd door de Zweedse centrale bank voor het eerst toegekend in 1969. Vandaar de officiële naam: "Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel". Angus Deaton volgt op de erelijst Jean Tirole op. De Franse hoogleraar economie kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar marktmacht en regulering.Met de bekroning van Deaton zit het Nobelseizoen er alweer op. Vorige week werden de prijzen voor geneeskunde, fysica, chemie, literatuur en die voor de vrede reeds toegekend. Net als de overige Nobels wordt de prijs op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, uitgereikt. (Belga/NS)