Bijna de helft van de werklozen (45,9 procent) toont zich pessimistisch wanneer het op zijn of haar kansen om nieuw werk te vinden aankomt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Fondation Travail-Université (FTU) op vraag van de Franstalige christelijke vakbond CSC, zo schrijft La Libre Belgique

Voor het onderzoek werden tussen november 2013 en januari 2014 1.985 werklozen in Wallonië en Brussel ondervraagd.

Zo'n 9,5 procent van de respondenten schat zijn of haar kansen nihil in, 36,4 procent heeft het over een kleine kans om werk te vinden. Slechts 12,3 procent ziet het rooskleurig en denkt een goede kans te hebben. Tegelijk zegt 41,8 procent een gemiddelde kans te hebben om een job te vinden.

Volgens onderzoekster Patricia Vendramin "kent de activeringsaanpak van werklozen die uitsluitend bestaat uit het begeleiden en vormen van elk individu zijn beperkingen. Indien dit de enige oplossing zou zijn hadden we het probleem van de werkloosheid al lang opgelost."

Vendramin stelt dat dat er op drie niveaus moet worden gewerkt. Niet enkel activering is belangrijk, ook openbare ondersteuning (openbaar vervoer, een oplossing voor de opvang van kinderen tijdens de werkuren, ...) speelt mee, net als de arbeidsmarkt (vermindering van de arbeidskosten, collectieve arbeidstijdverkorting, arbeidsmobiliteit, ...). De politieke wereld moet de werkloze niet langer culpabiliseren, maar zich creatiever tonen in het vinden van oplossingen, zo zegt ze. (Belga/NS)

Bijna de helft van de werklozen (45,9 procent) toont zich pessimistisch wanneer het op zijn of haar kansen om nieuw werk te vinden aankomt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Fondation Travail-Université (FTU) op vraag van de Franstalige christelijke vakbond CSC, zo schrijft La Libre BelgiqueVoor het onderzoek werden tussen november 2013 en januari 2014 1.985 werklozen in Wallonië en Brussel ondervraagd.Zo'n 9,5 procent van de respondenten schat zijn of haar kansen nihil in, 36,4 procent heeft het over een kleine kans om werk te vinden. Slechts 12,3 procent ziet het rooskleurig en denkt een goede kans te hebben. Tegelijk zegt 41,8 procent een gemiddelde kans te hebben om een job te vinden.Volgens onderzoekster Patricia Vendramin "kent de activeringsaanpak van werklozen die uitsluitend bestaat uit het begeleiden en vormen van elk individu zijn beperkingen. Indien dit de enige oplossing zou zijn hadden we het probleem van de werkloosheid al lang opgelost." Vendramin stelt dat dat er op drie niveaus moet worden gewerkt. Niet enkel activering is belangrijk, ook openbare ondersteuning (openbaar vervoer, een oplossing voor de opvang van kinderen tijdens de werkuren, ...) speelt mee, net als de arbeidsmarkt (vermindering van de arbeidskosten, collectieve arbeidstijdverkorting, arbeidsmobiliteit, ...). De politieke wereld moet de werkloze niet langer culpabiliseren, maar zich creatiever tonen in het vinden van oplossingen, zo zegt ze. (Belga/NS)