In de zaak Lernout & Hauspie (L&H) is de burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond het spraaktechnologiebedrijf maandagmorgen 7 november gestart met beperkte interesse van de advocaten van benadeelden.

Volgens Luc Gheysens, de advocaat van Jo Lernout, kan zijn cliënt onmogelijk schadevergoedingen betalen en hebben al verschillende gedupeerden afstand gedaan van hun vordering, terwijl Pol Hauspie verstek liet gaan.

"De kans is heel miniem dat ze ook maar een euro krijgen. Er is geen geld. Jo Lernout en Pol Hauspie bezitten niets", aldus Gheysens in een reactie aan De Krant van West-Vlaanderen.

Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding. Het Gentse hof van beroep wou chaos vermijden en had enkele regels vastgelegd. De eerste zitting maandag is alleen een inleidingszitting. Er worden enkel partijen geregistreerd die bijgestaan of vertegenwoordigd worden door een advocaat. Er werden 150 advocaten verwacht, maar er daagde slechts een vijftal op.

Volgens verscheidene advocaten is er nog weinig hoop op een schadevergoeding. Een reeks gedupeerden hebben al afstand gedaan van hun schadevergoeding, bevestigt Luc Gheysens. Pol Hauspie was niet aanwezig maandag en werd ook niet vertegenwoordigd door een advocaat. Het Gentse hof van beroep stelde het verstek vast. Ook verscheidene andere veroordeelden lieten verstek gaan.

Volgens meester Gheysens wordt het hele marathonproces overigens een non-evenement. "Er wordt veel tijd en energie in gestoken. Het zal veel geld aan advocaten en aan de Belgische Staat kosten en toch niets opleveren", aldus de advocaat in De Krant van West-Vlaanderen. Nog volgens meester Gheysens is het erger gesteld met Jo Lernout dan met Pol Hauspie. "Jo Lernout leeft werkelijk in armoede. Hij weet dat men geld van hem vordert, zelfs miljoenen. Hij slaapt er niet meer van. Jo heeft niks, twee keer niks." (Belga/KVW/BO)

In de zaak Lernout & Hauspie (L&H) is de burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond het spraaktechnologiebedrijf maandagmorgen 7 november gestart met beperkte interesse van de advocaten van benadeelden. Volgens Luc Gheysens, de advocaat van Jo Lernout, kan zijn cliënt onmogelijk schadevergoedingen betalen en hebben al verschillende gedupeerden afstand gedaan van hun vordering, terwijl Pol Hauspie verstek liet gaan."De kans is heel miniem dat ze ook maar een euro krijgen. Er is geen geld. Jo Lernout en Pol Hauspie bezitten niets", aldus Gheysens in een reactie aan De Krant van West-Vlaanderen. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding. Het Gentse hof van beroep wou chaos vermijden en had enkele regels vastgelegd. De eerste zitting maandag is alleen een inleidingszitting. Er worden enkel partijen geregistreerd die bijgestaan of vertegenwoordigd worden door een advocaat. Er werden 150 advocaten verwacht, maar er daagde slechts een vijftal op. Volgens verscheidene advocaten is er nog weinig hoop op een schadevergoeding. Een reeks gedupeerden hebben al afstand gedaan van hun schadevergoeding, bevestigt Luc Gheysens. Pol Hauspie was niet aanwezig maandag en werd ook niet vertegenwoordigd door een advocaat. Het Gentse hof van beroep stelde het verstek vast. Ook verscheidene andere veroordeelden lieten verstek gaan. Volgens meester Gheysens wordt het hele marathonproces overigens een non-evenement. "Er wordt veel tijd en energie in gestoken. Het zal veel geld aan advocaten en aan de Belgische Staat kosten en toch niets opleveren", aldus de advocaat in De Krant van West-Vlaanderen. Nog volgens meester Gheysens is het erger gesteld met Jo Lernout dan met Pol Hauspie. "Jo Lernout leeft werkelijk in armoede. Hij weet dat men geld van hem vordert, zelfs miljoenen. Hij slaapt er niet meer van. Jo heeft niks, twee keer niks." (Belga/KVW/BO)