De Raad van State vernietigde een omzendbrief van 2008 die de procedure regelde. Daarop kon de minister van Justitie geen nieuwe deurwaarders benoemen.

Anciënniteit en beroepservaring, de periode dat iemand kandidaat- of plaatsvervangend gerechtsdeurwaarder was, wegen voor de helft door in de 70 punten bij de weging om benoemd te worden. De andere 35 punten worden gegeven door de arrondissementskamer van de gerechtsdeurwaarders op basis van de bekwaamheid en de vaardigheden van de kandidaat.

Ivo Goeyens, voorzitter van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders, vindt dat een goede zaak. Hij verwacht dat de meeste kandidaten vlot de eerste 35 punten verwerven, omdat ze al lang wachten op hun benoeming. "Concreet betekent dit dat de Arrondissementskamer sterk doorweegt op de benoemingen. Ik weet dat sommigen dat corporatisme noemen, maar ik vind het belangrijk dat wij de kwaliteit van de collega's in spe grondig kunnen analyseren."

Omdat er nogal wat procedures over de niet-benoeming voor de Raad van State lopen, vrezen kandidaten dat eerst deze "moeilijke gevallen" benoemd worden. "Dat is mogelijk, maar dan bestaat het risico dat er weer een nieuwe ronde rechtsprocedures op gang komt", zegt Goeyens. (H.B.)

De Raad van State vernietigde een omzendbrief van 2008 die de procedure regelde. Daarop kon de minister van Justitie geen nieuwe deurwaarders benoemen. Anciënniteit en beroepservaring, de periode dat iemand kandidaat- of plaatsvervangend gerechtsdeurwaarder was, wegen voor de helft door in de 70 punten bij de weging om benoemd te worden. De andere 35 punten worden gegeven door de arrondissementskamer van de gerechtsdeurwaarders op basis van de bekwaamheid en de vaardigheden van de kandidaat. Ivo Goeyens, voorzitter van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders, vindt dat een goede zaak. Hij verwacht dat de meeste kandidaten vlot de eerste 35 punten verwerven, omdat ze al lang wachten op hun benoeming. "Concreet betekent dit dat de Arrondissementskamer sterk doorweegt op de benoemingen. Ik weet dat sommigen dat corporatisme noemen, maar ik vind het belangrijk dat wij de kwaliteit van de collega's in spe grondig kunnen analyseren." Omdat er nogal wat procedures over de niet-benoeming voor de Raad van State lopen, vrezen kandidaten dat eerst deze "moeilijke gevallen" benoemd worden. "Dat is mogelijk, maar dan bestaat het risico dat er weer een nieuwe ronde rechtsprocedures op gang komt", zegt Goeyens. (H.B.)