Jacques de Groote, een voormalig bestuurder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), wordt beschuldigd van witwaspraktijken.

Maandag start in het Zwitserse Bellinzone het proces tegen De Groote en vijf Tsjechen. De zes worden beschuldigd van witwaspraktijken tussen 1997 en 2003. Dat zou gebeurd zijn via een grootscheepse fraude met een Tsjechisch mijnbedrijf.

De verdachten zouden van het witwascircuit jarenlang hun voornaamste bron van inkomsten hebben gemaakt. Het gerecht heeft beslag laten leggen op 660 miljoen Zwitserse frank (530 miljoen euro) aan bedragen die werden versluisd via Zwitserse banken. De lijst met duistere financiële transacties telt in totaal 300 pagina's.

De Groote ontkent zijn betrokkenheid formeel en stelt maandag in een mededeling dat ook de medebeschuldigden dat bevestigen. "De bewuste transacties hebben plaatsgevonden voor de mijn mij contacteerde", aldus de Groote. "Ik heb nooit enig rechtstreeks of onrechtstreeks voordeel genoten in deze zaak", luidt het.

Volgens de Groote heeft het Zwitserse gerecht voorgesteld zijn zaak los te koppelen van die van de vijf Tsjechen, op voorwaarde dat hij zou toegeven dat hij zich beter had moeten informeren. De Groote heeft geweigerd, omdat hij op geen enkele manier schuldig wil pleiten.

Het proces zal volgens de huidige planning pas op 12 juli worden afgerond. In geval van vrijspraak kan de zaak leiden tot een aanzienlijk bedrag aan schadevergoeding.(Belga/BO)

Jacques de Groote, een voormalig bestuurder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), wordt beschuldigd van witwaspraktijken.Maandag start in het Zwitserse Bellinzone het proces tegen De Groote en vijf Tsjechen. De zes worden beschuldigd van witwaspraktijken tussen 1997 en 2003. Dat zou gebeurd zijn via een grootscheepse fraude met een Tsjechisch mijnbedrijf. De verdachten zouden van het witwascircuit jarenlang hun voornaamste bron van inkomsten hebben gemaakt. Het gerecht heeft beslag laten leggen op 660 miljoen Zwitserse frank (530 miljoen euro) aan bedragen die werden versluisd via Zwitserse banken. De lijst met duistere financiële transacties telt in totaal 300 pagina's.De Groote ontkent zijn betrokkenheid formeel en stelt maandag in een mededeling dat ook de medebeschuldigden dat bevestigen. "De bewuste transacties hebben plaatsgevonden voor de mijn mij contacteerde", aldus de Groote. "Ik heb nooit enig rechtstreeks of onrechtstreeks voordeel genoten in deze zaak", luidt het.Volgens de Groote heeft het Zwitserse gerecht voorgesteld zijn zaak los te koppelen van die van de vijf Tsjechen, op voorwaarde dat hij zou toegeven dat hij zich beter had moeten informeren. De Groote heeft geweigerd, omdat hij op geen enkele manier schuldig wil pleiten.Het proces zal volgens de huidige planning pas op 12 juli worden afgerond. In geval van vrijspraak kan de zaak leiden tot een aanzienlijk bedrag aan schadevergoeding.(Belga/BO)