Belg werkt veel minder lang dan meeste Europeanen

© reuters

België ligt duidelijk onder het Europese gemiddelde wat het aantal actieve beroepsjaren betreft, blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

De Belgische werknemers werken aanzienlijk minder lang dan de meeste andere Europeanen, berekende Eurostat. Het Europees gemiddelde van het aantal actieve beroepsjaren bedraagt 35,4 jaar. Voor België is dat 32,6 jaar.

In slechts drie andere EU-landen ligt het aantal beroepsactieve jaren nog lager: Italië (30,7) Bulgarije (32,1) en Griekenland (32,3). Hongaren, Kroaten en Polen hebben ook een actieve beroepsloopbaan van gemiddeld 32,6 jaar.

Voor de hele EU is de actieve beroepsloopban met 1,9 jaar gestegen sinds 2005. België scoort ook daar onder het gemiddelde, met een vooruitgang van 1,2 jaar.

aantal actieve beroepsjaren in Europa
aantal actieve beroepsjaren in Europa© eurostat

De loopbaan van de Europese vrouwen is op die tien jaar sneller toegenomen dan die van mannen: van 30,2 naar 32,8 jaar. Voor mannen is de stijging veel beperkter, al duurt hun loopbaan sowieso al enkele jaren langer dan die van vrouwen. De duur van hun loopbaan is van 36,7 naar 37,9 jaar gestegen.

In België zien we een licht ander beeld: de mannelijke beroepsloopbaan blijft stabiel op 34,6 jaar, die van vrouwen stijgt met 2,3 jaar (van 28,1 naar 30,4 jaar).

In Zweden werken mensen het langst (41,2 jaar), Nederland staat op de tweede plaats (39,9 jaar) en Denemarken op plaats drie (39,2 jaar).

Het Verenigd Koninkrijk (38,6 jaar) en Duitsland (38 jaar) vervolledigen de top-vijf. In alle EU-lidstaten, met uitzondering van Litouwen, werken mannen langer dan vrouwen.

Met deze indicator meet Eurostat het aantal jaren dat een 15-jarige kan verwachten op de arbeidsmarkt actief te zijn tijdens heel zijn of haar leven. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content