"We zijn de lange termijn uit het oog verloren. Wat er gebeurd is in de financiële wereld, is daar het symptoom van. Op school leerde ik dat de banken de olie van de economische motor zijn. Maar de financiële instellingen zijn gaan denken dat ze de motor zelf zijn, met alleen oog voor de korte termijn."

Volgens Paul Bulcke is de politiek in hetzelfde bedje ziek. "Politici dachten vroeger op de lange termijn, ze creëerden het kader om in te werken. De bedrijven waren alleen bezig met de korte termijn. Nu is het net omgekeerd, het zijn de ondernemingen die de lange termijn voor ogen houden, zoals Nestlé."

Het is precies die toekomstvisie die Bulcke naar eigen zeggen al 33 jaar bij de Zwitserse multinational houdt. De West-Vlaming werkte jarenlang in verschillende delen van de wereld, tot hij uiteindelijk in 2008 CEO werd. Bij Nestlé leidt hij 330.000 mensen en meer dan 460 fabrieken in 83 landen. De voedingsgigant verkoopt dagelijks 1,2 miljard producten en is een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld. In 2010 stond het zelfs op nummer 1 volgens de Fortune Global 500.

Voor zijn prestaties als leider en zijn maatschappelijk engagement kreeg Paul Bulcke gisteravond de Leadership Award van de Management Associatie VMA.

Paul Bulcke is kritisch voor de Europeanen. "We zijn het vergeten om inspanningen te doen, omdat we te veel bepamperd worden. De deugd van het werken moet terug een plaats krijgen. Werken is gezond!"

Ons maatschappijmodel is scheefgegroeid volgens hem. "De welvaartstaat was gebaseerd op productiviteitsstijgingen en leven op krediet. Politici moeten dus de gordel aansnoeren. Alleen hebben ze het probleem dat ze weten hoe ze de problemen moeten aanpakken, maar niet weten hoe ze daarna weer herverkozen geraken." Bulcke vindt daarom dat de mentaliteit van de burgers dringend moet veranderen. (VG)

Bekijk het fragment

In Z-Talk Goossens vertelt Paul Bulcke over zijn rebelse schooltijd, over hoe leiders als Julius Caesar en Winston Churchill hem inspireerden, over gezonde voeding, de voedselprijzen, over hoe de boeren uit de armoede kunnen geraken en zijn relatie met NGO's.

Vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z.

Bekijk nu al de volledige aflevering.

"We zijn de lange termijn uit het oog verloren. Wat er gebeurd is in de financiële wereld, is daar het symptoom van. Op school leerde ik dat de banken de olie van de economische motor zijn. Maar de financiële instellingen zijn gaan denken dat ze de motor zelf zijn, met alleen oog voor de korte termijn." Volgens Paul Bulcke is de politiek in hetzelfde bedje ziek. "Politici dachten vroeger op de lange termijn, ze creëerden het kader om in te werken. De bedrijven waren alleen bezig met de korte termijn. Nu is het net omgekeerd, het zijn de ondernemingen die de lange termijn voor ogen houden, zoals Nestlé." Het is precies die toekomstvisie die Bulcke naar eigen zeggen al 33 jaar bij de Zwitserse multinational houdt. De West-Vlaming werkte jarenlang in verschillende delen van de wereld, tot hij uiteindelijk in 2008 CEO werd. Bij Nestlé leidt hij 330.000 mensen en meer dan 460 fabrieken in 83 landen. De voedingsgigant verkoopt dagelijks 1,2 miljard producten en is een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld. In 2010 stond het zelfs op nummer 1 volgens de Fortune Global 500. Voor zijn prestaties als leider en zijn maatschappelijk engagement kreeg Paul Bulcke gisteravond de Leadership Award van de Management Associatie VMA. Paul Bulcke is kritisch voor de Europeanen. "We zijn het vergeten om inspanningen te doen, omdat we te veel bepamperd worden. De deugd van het werken moet terug een plaats krijgen. Werken is gezond!" Ons maatschappijmodel is scheefgegroeid volgens hem. "De welvaartstaat was gebaseerd op productiviteitsstijgingen en leven op krediet. Politici moeten dus de gordel aansnoeren. Alleen hebben ze het probleem dat ze weten hoe ze de problemen moeten aanpakken, maar niet weten hoe ze daarna weer herverkozen geraken." Bulcke vindt daarom dat de mentaliteit van de burgers dringend moet veranderen. (VG) Bekijk het fragment