Drie Chinese medewerkers kregen celstraffen van respectievelijk 14, 8 en 7 jaar.

Hu en zijn drie Chinese collega's werden in juli gearresteerd. In eerste instantie werden ze ervan beschuldigd staatsgeheimen te hebben gestolen, met een crisis tussen Peking en Canberra tot gevolg.

Australië heeft de veroordeling van Stern Hu, de voormalige topman van Rio Tinto in Shanghai, door een Chinese rechtbank tot tien jaar cel maandag bestempeld als "zeer streng". "Vanuit elk oogpunt is dit een zeer strenge beslissing", zei de Australische chef diplomatie Stephen Smith.

Drie Chinese medewerkers kregen celstraffen van respectievelijk 14, 8 en 7 jaar. Hu en zijn drie Chinese collega's werden in juli gearresteerd. In eerste instantie werden ze ervan beschuldigd staatsgeheimen te hebben gestolen, met een crisis tussen Peking en Canberra tot gevolg.Australië heeft de veroordeling van Stern Hu, de voormalige topman van Rio Tinto in Shanghai, door een Chinese rechtbank tot tien jaar cel maandag bestempeld als "zeer streng". "Vanuit elk oogpunt is dit een zeer strenge beslissing", zei de Australische chef diplomatie Stephen Smith.