De twee krijgen de prijs voor "hun empirisch onderzoek naar oorzaak en gevolg in de macro-economie", zo maakte het Nobelcomité vandaag bekend. Ze onderzochten onder andere hoe het verhogen van rente of belastingverlaging invloed heeft op macro-economische variabelen als bruto binnenlands product (bbp) en inflatie.

Sargent, professor economie en handel aan de New York University, focuste op permanente veranderingen in het economische beleid, zoals inflatiedoelstellingen. Sims, professor economie en bankieren aan de Princeton University (New Jersey), bestudeerde de effecten van de rentes vastgelegd door de centrale banken.

De prijs heeft een waarde van 1,1 miljoen euro. (Belga/KVDA)

De twee krijgen de prijs voor "hun empirisch onderzoek naar oorzaak en gevolg in de macro-economie", zo maakte het Nobelcomité vandaag bekend. Ze onderzochten onder andere hoe het verhogen van rente of belastingverlaging invloed heeft op macro-economische variabelen als bruto binnenlands product (bbp) en inflatie.Sargent, professor economie en handel aan de New York University, focuste op permanente veranderingen in het economische beleid, zoals inflatiedoelstellingen. Sims, professor economie en bankieren aan de Princeton University (New Jersey), bestudeerde de effecten van de rentes vastgelegd door de centrale banken. De prijs heeft een waarde van 1,1 miljoen euro. (Belga/KVDA)