Dat heeft zijn familie vandaag laten weten aan Belga.

Alexandre Lamfalussy werd op 26 april 1929 geboren in Hongarije. Toen hij 19 was, de jaren na de Tweede Wereldoorlog, moest hij het land ontvluchten en trok hij naar België. In ons land werd hij opgevangen als staatloze vluchteling.

Lamfalussy studeerde in Leuven en nadien in Oxford, alvorens zijn carrière te beginnen bij de toenmalige Bank van Brussel. In 1976 trok hij naar de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in het Zwitserse Bazel. Bij die 'bank van de centrale banken' was hij van 1986 tot 1994 directeur-generaal.

Europese eenheidsmunt

De man was nadien lid van het Comité Delors, dat onder leiding van toenmalig Commissievoorzitter Jacques Delors de weg moest plaveien voor de Europese eenheidsmunt. Van 1994 tot 1997 leidde hij vervolgens het Europees Monetair Instituut (EMI) in Frankfurt, de voorloper van de Europese Centrale Bank.

In de jaren 2000 deden zowel de Belgische regering als de Europese Raad beroep op zijn advies. Zo was hij in 2000 voorzitter van een comité der wijzen dat in opdracht van de ministers van Economie en Financiën van de toen 15 lidstaten de beursregels moest harmoniseren in Europa.

Eind 2008 vroeg de Belgische regering, in volle financiële en bankencrisis, aan Lamfalussy om het Hoog comité voor een nieuwe financiële architectuur, kortweg het Comité Lamfalussy, te leiden om voorstellen uit te werken die het financiële systeem en het toezicht moeten versterken.

Alexander Lamfalussy had de titel van baron. (Belga/NS)

Dat heeft zijn familie vandaag laten weten aan Belga. Alexandre Lamfalussy werd op 26 april 1929 geboren in Hongarije. Toen hij 19 was, de jaren na de Tweede Wereldoorlog, moest hij het land ontvluchten en trok hij naar België. In ons land werd hij opgevangen als staatloze vluchteling.Lamfalussy studeerde in Leuven en nadien in Oxford, alvorens zijn carrière te beginnen bij de toenmalige Bank van Brussel. In 1976 trok hij naar de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in het Zwitserse Bazel. Bij die 'bank van de centrale banken' was hij van 1986 tot 1994 directeur-generaal. De man was nadien lid van het Comité Delors, dat onder leiding van toenmalig Commissievoorzitter Jacques Delors de weg moest plaveien voor de Europese eenheidsmunt. Van 1994 tot 1997 leidde hij vervolgens het Europees Monetair Instituut (EMI) in Frankfurt, de voorloper van de Europese Centrale Bank. In de jaren 2000 deden zowel de Belgische regering als de Europese Raad beroep op zijn advies. Zo was hij in 2000 voorzitter van een comité der wijzen dat in opdracht van de ministers van Economie en Financiën van de toen 15 lidstaten de beursregels moest harmoniseren in Europa. Eind 2008 vroeg de Belgische regering, in volle financiële en bankencrisis, aan Lamfalussy om het Hoog comité voor een nieuwe financiële architectuur, kortweg het Comité Lamfalussy, te leiden om voorstellen uit te werken die het financiële systeem en het toezicht moeten versterken.Alexander Lamfalussy had de titel van baron. (Belga/NS)